Customer support:info@kulina.nl

Het geheim van de lange levensduur van gietijzeren pannen: stap-voor-stap onderhoud

Hoewel gietijzeren pannen duurzaam en vrijwel onverwoestbaar zijn, hebben ze een beetje zorg en liefde nodig om jaren mee te gaan. Maak je geen zorgen, het is geen raketwetenschap. Volg gewoon een paar eenvoudige regels die je kunt toepassen op beidegloednieuwe gietijzeren pandus voel je vrij om de 100e van je overgrootmoeder te gebruiken, en succes is gegarandeerd!

Image
Weet je wat kruiden zijn?
Eerste gebruik: de pan bakken

Kruiden is een proces waarbij devormt een natuurlijke antiaanbaklaag op het oppervlak van de pan. Deze coating zorgt ervoor dat voedsel niet blijft plakken en beschermt de pan ook tegen corrosie.

Het bakken bestaat uit het aanbrengen van een dunne laag olie op het oppervlak van de pan, die vervolgens wordt verhit tot een hoge temperatuur. De olie wordt chemisch gebonden aan het oppervlak van de pan om een te vormen.een glanzende duurzame coating die water- en voedselbestendig isdie de neiging hebben om te blijven hangen.

Dit is geen eenmalig proces; bij elk gebruik en daaropvolgende behandeling wordt dede coating en de eigenschappen ervan verbeteren.

Hoe brand je een gietijzeren pan?

  • Maak de pan schoon: Was het met warm water en een mild schoonmaakmiddel.
  • Drogen: Droog de pan grondig.
  • Oliën: Doe een dun laagje plantaardige olie op de bodem van de pan.
  • Branden: Plaats de pan ondersteboven in een op 200°C voorverwarmde oven en bak ongeveer een uur. Leg folie onder de pan om de druipende olie op te vangen. Pas wel op voor het handvat - dat kan gemaakt zijn van een materiaal dat niet in de oven thuishoort (bijvoorbeeld hout). Maar je kunt de pan ook verbranden op een grill, vuur of gewoon fornuis door hem goed in te smeren met olie en hem te verhitten tot hij begint te roken.
  • Koeling: Laat de pan volledig afkoelen.
  • Laatste olie "massage": Wrijf de afgekoelde pan nogmaals schoon met een papieren handdoekje gedoopt in olie, zodat er een dun laagje olie op komt.
Image
Na elk gebruik:
Routinematige zorg
  • Spoelen: Laat de pan na het koken afkoelen en veeg hem dan af met een papieren handdoek of spoel hem af met warm water. Gebruik geen afwasmiddel tenzij het absoluut noodzakelijk is en was de pan nooit af in de vaatwasser.
  • Schoonmaken: Gebruik een borstel of plastic schraper om voedselresten te verwijderen. Indien nodig kunt u ook een beetje grof zout gebruiken als schuurmiddel. Laat de pan nooit drassig worden, je riskeert onaangename roestvorming.
  • Drogen: Droog de pan grondig. Je kunt hem op het fornuis zetten op een laag vuurtje om al het vocht te laten verdampen.
  • Oliën: Breng een dun laagje olie aan om het oppervlak te beschermen tegen roest.
Image
Af en toe:
Dieptereiniging
  • Verwijderen van afzettingen: Als er veel aangebrand voedsel op de pan ligt, kun je een mengsel van water en zuiveringszout gebruiken. Breng de pasta aan op de probleemgebieden en masseer het zachtjes in.
  • Onderhoudsvuren: Na een grondige reiniging is het een goed idee om de pan opnieuw te bakken om het beschermende oppervlak te herstellen.
Image
Tips en trucs

Gebruik de pan vaak: Hoe vaker je de pan gebruikt, hoe beter het oppervlak wordt.

Vergeet het handvat niet: Als de pan een gietijzeren handvat heeft, zorg er dan net zo goed voor als voor de rest van de pan.

Legering pannen

Beste gietijzeren pannen volgens klantbeoordelingen

FAQ
Veelgestelde vragen over het onderhoud van gietijzer
Wat te doen als de gietijzeren pan roest?
Geen paniek als er roest verschijnt. Je kunt de roest gemakkelijk verwijderen met een staalborstel of schuurpapier. Was de pan daarna grondig, droog hem en brand hem opnieuw.
Het eten blijft aan de gietijzeren pan plakken.
Als het voedsel begint te plakken, moet je misschien opnieuw bakken. Volg de stappen voor panbakken.
De gietijzeren pan ziet er groezelig en versleten uit.
Als de pan zijn glans verliest of er dof uitziet, kan dit een teken zijn dat hij meer olie nodig heeft. Voeg na elke schoonmaakbeurt een dun laagje olie toe.

Conclusie

Het onderhoud van een gietijzeren pan is niet ingewikkeld, maar vereist wel wat aandacht. Als je hem de zorg geeft die hij nodig heeft, zal hij je belonen met een lange levensduur en uitstekende prestaties. Een gietijzeren pan kan je beste keukenhulp worden die je generaties lang van dienst zal zijn. Verzorg hem met liefde en zorg en je kunt uitkijken naar vele geweldige culinaire ervaringen.

Onze tip
Lees ook
->
Image
12 redenen waarom je van gietijzeren kookgerei zult houden
Ontdek alle goede argumenten waarom gietijzer de duidelijke keuze is, zelfs als er hogere eisen worden gesteld aan het onderhoud in de keuken.

Praktische accessoires voor voorzichtig en handig afwassen