- KoksmesDe is het universele gereedschap dat je het meest gebruikt in de keuken.
- Als je kiest voor een stuk van goede kwaliteit en weinig onderhoud, zal het vele jaren meegaan.
- Je zult het verschil meteen merken, want snijden met een koksmes is aanzienlijk makkelijker.
Klassieke chef-kok of Japans?
Het klassieke koksmes, soms ook koksmes of gewoon western koksmes genoemd, is een veelzijdig gereedschap met een breder gebogen lemmet. Het is meestal gemaakt van roestvrij staal of koolstofstaal en is over het algemeen zwaarder en robuuster. Je kunt er dus gemakkelijk hard voedsel mee snijden, zoals vlees met bot, pompoen of meloen.
Japanse messen, zoals santoku of gyuto, zijn lichter en hun lemmet is meestal dunner met weinig of geen kromming. Ze zijn meestal gemaakt van harder staal, waardoor ze extreem scherp en toch breekbaar zijn. Ze zijn daarom veel beter geschikt voor het snijden van delicate vis of het hakken van kruiden.
De beste koksmessen volgens klantbeoordelingen
- De ideale hardheid van hoogwaardige koksmessen moet tussen 52-56 HRC liggen. Dit niveau zorgt voor de ideale balans tussen scherpte en slijtvastheid en garandeert een lange levensduur en betrouwbare prestaties bij dagelijks gebruik.
- Japanse messen van damaststaal hebben een HRC van meer dan 60.
- Modern bestekstaal bereikt een hardheid van 64-68 HRC.
- Tegelijkertijd geldt: hoe harder het mes, hoe kwetsbaarder het is. Zeer harde messen zijn daarom zeer geschikt voor delicaat werk (bijvoorbeeld het fileren van vis), maar raken gemakkelijk beschadigd bij het snijden van botten.
Koksmes
- Damaststaal wordt gevormd door twee soorten staal te combineren, één met een zeer hoog koolstofgehalte en de andere met een zeer laag koolstofgehalte. Hierdoor is het lemmet van dit metaal niet alleen erg sterk, scherp en duurzaam, maar heeft het ook een uitzonderlijk design.
- Koolstofstaal is erg scherp en gemakkelijk te slijpen. Maar zoals elk goed materiaal heeft een koolstofstalen lemmet een beetje zorg nodig, wassen en goed drogen na elk gebruik, omdat het niet bestand is tegen corrosie.
- Roestvrij staal
is een betaalbare optie die gemakkelijk te onderhouden is en goed bestand is tegen corrosie, maar je moet voorbereid zijn op vaker schuren. - Keramiek is betaalbaar, licht van gewicht en vooral erg scherp. Tegelijkertijd is het echter het vermelden waard dat het niet gemakkelijk te slijpen is en dat het breekbaar is. Het is daarom een materiaal dat meer geschikt is voor kleinere keukenmessen die niet worden gebruikt voor het snijden van vlees of harde groenten.
Handvat van een koksmes
- Hout voelt prettig aan, glijdt niet weg en geeft het mes een klassieke uitstraling. Aan de andere kant is het veeleisender om te onderhouden, omdat het regelmatig met olie moet worden behandeld om te voorkomen dat het uitdroogt en barst. Tegelijkertijd absorbeert het hout ook vocht en vet, wat het elegante design kan verstoren.
- Metaal is zeer duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en ziet er modern en professioneel uit. Aan de andere kant is het zwaarder, voelt het koud aan en kan het ook glad zijn.
- Kunststof is zeer goed bestand tegen vocht, vet en andere stoffen die vaak in de keuken voorkomen. Het is ook makkelijk schoon te maken en vereist geen speciale zorg. Kunststof handgrepen zijn echter vaak minder esthetisch.
- Samengesteld is een mengsel van verschillende materialen, vaak inclusief een antisliplaag. Composietlagen zijn duurzaam en gemakkelijk te onderhouden.
Kort (15-18 cm): ideaal voor beginners of subtielere koks, ze passen meestal beter in de handen van vrouwen. Ze zijn ook geschikt voor kleinere snijvolumes en preciezere sneden.
Medium (20-23 cm): universeel formaat geschikt voor de meeste kookactiviteiten. Als je van plan bent om maar één koksmes in je keuken te hebben, kies dan voor deze lengte.
Lang (25+ cm): perfect voor iedereen die vaak grote porties vlees of groenten klaarmaakt, zelfverzekerd is in de keuken en grote messen een echte aanwinst vindt.
Gesmeed of geperst mes?
Favoriete koksmessen
Hoe koksmessen te onderhouden
Spoel het mes na gebruik af met warm water en een mild schoonmaakmiddel en droog het direct af. Bewaar het in
De beste merken koksmessen
Het mekka van het hoogwaardige bestek is de Duitse stad Solingen, die ook een internationaal beschermde oorsprongsbenaming heeft met een gedeponeerd handelsmerk. Dit kan alleen worden gebruikt om bestekproducten aan te duiden die zijn verwerkt en afgewerkt in alle basisproductieprocessen in het industriegebied van Solingen.
Toonaangevende fabrikanten, die deze bestektraditie al eeuwenlang voortzetten, zijn onder andere Zwilling,