odpocet
4 dagen
0 uren
33 minuten
57 seconden
Customer support:info@kulina.nl

Keukenmessen verzorgen


Scherpe messen maken niet alleen het bereiden van voedsel makkelijker, maar zorgen ook voor veiligheid in de keuken. Daarom geven we je handige tips over hoe je goed voor je messen moet zorgen, zoals wassen, bewaren, gebruiken en natuurlijk slijpen.


Messen verzorgen: 3 essentiële regels

  1. was ze goed,
  2. berg ze veilig op,
  3. bruste ze regelmatig.
Image
1. Messen op de juiste manier wassen


Was het mes na gebruik met water en een zachte spons met een voldoende hoeveelheid mild afwasmiddel. Droog het daarna onmiddellijk af met een zachte doekom corrosie te voorkomen.

Messen moeten altijd met de hand worden afgewassen, niet in de vaatwasser. De hoge temperaturen in de vaatwasser en de oplosmiddelen in de wastabletten kunnen zowel het lemmet als het handvat beschadigen. De schade treedt meestal niet plotseling op, maar de vaatwasser versnelt de slijtage van de messen.

Afwasproducten


Kwaliteitsvolle mes- en vaatwasproducten

skladování nožů
2. Waar berg je messen veilig op?
Bewaar messen nooit bovenop elkaar in de lade. Dit is de meest voorkomende manier om ze te beschadigen of bot te maken. Er zijn verschillende manieren om messen correct op te bergen:
  • Messenblokken en -standaards zijn gemakkelijk toegankelijk, veilig en beschermen het blad goed. Je moet er wel rekening mee houden dat ze wat ruimte innemen in de keuken.
  • Magnetische rails Messen zijn snel toegankelijk en besparen ruimte op het aanrecht omdat ze aan de muur kunnen worden gehangen. De messen zijn echter niet beschermd tegen stof en vet dat in de keuken kan voorkomen.
  • Lade-inzetstukken of beschermhoezen is handig als je alleen ruimte hebt voor je messen in de keukenla met je andere keukengerei of als je ze vaak vervoert. Het nadeel van beschermende omhulsels is dat het lang duurt om messen eruit te halen.
Blokken en messenrekken


De beste messenrekken volgens klantbeoordelingen

Image
3. Waarmee slijp je messen?
Messen moeten regelmatig geslepen worden. In het ideale geval om de één tot twee weken, afhankelijk van de frequentie en intensiteit van het gebruik. Er zijn verschillende slijpgereedschappen om messen te slijpengereedschap:
  • Richten op - alle soorten messen kunnen snel en gemakkelijk worden geslepen. Tegelijkertijd slijpt het mes niet te bot en is het meer geschikt voor regelmatig slijpen dan voor het echt slijpen van messen.
  • Brousek - scherpt het lemmet snel en is zelfs geschikt voor beginners. Slijpt het mes minder precies dan een wetsteen.
  • Slijpsteen - maakt zeer nauwkeurig scherpstellen mogelijk. Het is geschikt voor het slijpen van alle soorten messen en heeft een lange levensduur. Slijpen met een wetsteen vereist enige vaardigheid en is tijdrovender.
Zagen en slijpmachines


De beste messenslijpers en messenslijpers volgens klantbeoordelingen


Het mes correct gebruiken

Correct gebruik van de messen is absoluut cruciaal voor hun levensduur. Snijd alleen op geschikte oppervlakken zoals hout of kunststof .snijplanken. Deze beschadigen het blad slechts minimaal.

Denk er ook aan dat verschillende grondstoffen het lemmet kunnen beschadigen of bot maken. Bijvoorbeeld citrusvruchten of ander zuur voedsel, waarvan het zuur het oppervlak van het mes kan aantasten. Het mes moet onmiddellijk na het snijden worden afgespoeld.

Maar ook bevroren voedsel, notendoppen of botten lopen risico. Maak het mes dus goed schoon en slijp het nadat je zulke moeilijke ingrediënten hebt gesneden. Nog beter is het om geschikter gereedschap te gebruiken, zoals een hakmes.


Regelmatig onderhoud van messen

Controleer de messen regelmatig op slijtage en mogelijke schade. Kleine beschadigingen kunnen worden gerepareerd door ze te slijpen, maar grote defecten zijn erg moeilijk te repareren en kunnen vaak niet worden hersteld.

brouseni

Wanneer moet ik mijn mes professioneel laten slijpen?

Regelmatig professioneel slijpen verlengt de levensduur van de messen aanzienlijk. Doe het altijd in de volgende gevallen:
  • Als het mes erg bot is en gewoon slijpen thuis de scherpte niet meer herstelt.
  • Als het blad zichtbaar beschadigd is.
  • Het mes kan niet gelijkmatig over de hele lengte van het lemmet worden geslepen door conventioneel slijpen.
  • Minstens één keer per jaar, zelfs als het mes geen van de bovenstaande condities vertoont.
FAQ
De meest gestelde vraag
Wat zijn de meest voorkomende fouten in de messenzorg?
Wassen in de vaatwasser, verkeerd en te laat slijpen, snijden op ongeschikte oppervlakken, messen los in de keukenlade bewaren.
Hoe vaak moet ik mijn messen slijpen?
Idealiter elke week of twee, afhankelijk van de gebruiksfrequentie. Eens per jaar dan professioneel.
Kan ik mijn messen in de vaatwasser wassen?
Het wordt afgeraden omdat de vaatwasser het lemmet en het handvat van de messen kan beschadigen.
Wat is de beste manier om messen te bewaren?
MessenblokkenRekjes, magneetstrips of inzetstukken voor keukenlades of beschermhoezen.
Welk type snijplank is geschikt om mee te snijden?
De beste zijn van hout of plastic .snijplankendie de rand van het mes minder bot maken.
Wanneer moet ik mijn messen professioneel laten slijpen?
Als de messen erg versleten of beschadigd zijn, is het raadzaam om ze professioneel te laten slijpen.
Wanneer is het tijd om de messen te vervangen?
Als je messen zo beschadigd zijn dat ze niet meer geslepen kunnen worden, is het tijd om op zoek te gaan naar nieuwe.