Was het mes na gebruik met water en een zachte spons met een voldoende hoeveelheid mild afwasmiddel. Droog het daarna onmiddellijk af met een zachte doekom corrosie te voorkomen.
Messen moeten altijd met de hand worden afgewassen, niet in de vaatwasser. De hoge temperaturen in de vaatwasser en de oplosmiddelen in de wastabletten kunnen zowel het lemmet als het handvat beschadigen. De schade treedt meestal niet plotseling op, maar de vaatwasser versnelt de slijtage van de messen.
Scherpe messen maken niet alleen het bereiden van voedsel makkelijker, maar zorgen ook voor veiligheid in de keuken. Daarom geven we je handige tips over hoe je goed voor je messen moet zorgen, zoals wassen, bewaren, gebruiken en natuurlijk slijpen.
Messen verzorgen: 3 essentiële regels
- was ze goed,
- berg ze veilig op,
- bruste ze regelmatig.

Kwaliteitsvolle mes- en vaatwasproducten

- Messenblokken en -standaards zijn gemakkelijk toegankelijk, veilig en beschermen het blad goed. Je moet er wel rekening mee houden dat ze wat ruimte innemen in de keuken.
- Magnetische rails Messen zijn snel toegankelijk en besparen ruimte op het aanrecht omdat ze aan de muur kunnen worden gehangen. De messen zijn echter niet beschermd tegen stof en vet dat in de keuken kan voorkomen.
- Lade-inzetstukken of
beschermhoezen is handig als je alleen ruimte hebt voor je messen in de keukenla met je andere keukengerei of als je ze vaak vervoert. Het nadeel van beschermende omhulsels is dat het lang duurt om messen eruit te halen.
De beste messenrekken volgens klantbeoordelingen

- Richten op - alle soorten messen kunnen snel en gemakkelijk worden geslepen. Tegelijkertijd slijpt het mes niet te bot en is het meer geschikt voor regelmatig slijpen dan voor het echt slijpen van messen.
- Brousek - scherpt het lemmet snel en is zelfs geschikt voor beginners. Slijpt het mes minder precies dan een wetsteen.
- Slijpsteen - maakt zeer nauwkeurig scherpstellen mogelijk. Het is geschikt voor het slijpen van alle soorten messen en heeft een lange levensduur. Slijpen met een wetsteen vereist enige vaardigheid en is tijdrovender.
De beste messenslijpers en messenslijpers volgens klantbeoordelingen
Het mes correct gebruiken
Correct gebruik van de messen is absoluut cruciaal voor hun levensduur. Snijd alleen op geschikte oppervlakken zoals hout of kunststof .snijplanken. Deze beschadigen het blad slechts minimaal.
Denk er ook aan dat verschillende grondstoffen het lemmet kunnen beschadigen of bot maken. Bijvoorbeeld citrusvruchten of ander zuur voedsel, waarvan het zuur het oppervlak van het mes kan aantasten. Het mes moet onmiddellijk na het snijden worden afgespoeld.
Regelmatig onderhoud van messen
Controleer de messen regelmatig op slijtage en mogelijke schade. Kleine beschadigingen kunnen worden gerepareerd door ze te slijpen, maar grote defecten zijn erg moeilijk te repareren en kunnen vaak niet worden hersteld.

Wanneer moet ik mijn mes professioneel laten slijpen?
Regelmatig professioneel slijpen verlengt de levensduur van de messen aanzienlijk. Doe het altijd in de volgende gevallen:- Als het mes erg bot is en gewoon slijpen thuis de scherpte niet meer herstelt.
- Als het blad zichtbaar beschadigd is.
- Het mes kan niet gelijkmatig over de hele lengte van het lemmet worden geslepen door conventioneel slijpen.
- Minstens één keer per jaar, zelfs als het mes geen van de bovenstaande condities vertoont.