- Blad: is gemaakt van hoogwaardig staal, dat slijtvast en corrosiebestendig is.
- Scherpte: precisiegeslepen lemmet dat zijn scherpte lang kan behouden.
- Handgreep: heeft een ergonomische vorm die veiligheid en comfort garandeert, zelfs bij langdurig zagen. Het is meestal gemaakt van hoogwaardige materialen, meestal hout of ook metaal of composiet.
- EvenwichtPerfect uitgebalanceerd blad en handvat voor eenvoudige bediening en controle van het gereedschap.
Kwaliteitsmessen in de keuken zijn echt de moeite waard. Ze blijven langer scherp en snijden comfortabeler. Wij vertellen je in welke messen je moet investeren en waar je geld kunt besparen.
Kwaliteit messensets
Waarom is investeren in een kwaliteitsmes de moeite waard?
Messen zijn een essentieel stuk gereedschap in elke keuken, dus de kwaliteit ervan is een belangrijke factor in de efficiëntie en het plezier van het koken. Investeren in kwaliteitsmessen lijkt op het eerste gezicht misschien hoog, maar op de lange termijn betekent het niet alleen een betere kookervaring, maar ook financiële besparingen. Messen van goede kwaliteit hebben veel voordelen:
Lange levensduur
Kwaliteitsmessen zijn gemaakt van eersteklas materialen die een hoge weerstand tegen slijtage, corrosie en beschadiging garanderen. Bovendien zorgt hun precisiewerk ervoor dat de messen (bij correct gebruik en basisonderhoud) jarenlang even scherp blijven.
Efficiëntie
Een scherp mes maakt het werken in de keuken veel gemakkelijker en sneller. Het maakt snijden gewoon makkelijker, preciezer en, last but not least, leuker. Bovendien zorgt het doordachte ergonomische ontwerp van het hoogwaardige gereedschap ervoor dat het perfect in de hand ligt.
Beveiliging
Werken met een scherp mes is veel veiliger dan met een bot mes. Een scherp mes heeft namelijk niet de neiging om over het oppervlak van de grondstof te glijden en je hoeft veel minder kracht uit te oefenen om te snijden. Bovendien heb je met messen van hoge kwaliteit dankzij hun stabiliteit en juiste balans een betere controle over het snijproces.
Comfort
Achter de creatie van een kwaliteitsmes zit een doordachte en geteste ontwikkeling die ervoor zorgt dat het lemmet en het handvat zo zijn ontworpen dat ze zelfs tijdens lange of veeleisende taken comfortabel zijn. Dit wordt vooral gewaardeerd door professionele koks, maar maakt het werk ook makkelijker voor de thuiskok.
Onderhoud
Kwaliteitsmessen vereisen veel minder frequente slijpen. De materialen die gebruikt worden bij de productie, zoals damascus of koolstofstaal, zijn zeer slijtvast en vereisen minder zorg en aandacht dan roestvrij staal of keramiek. Op de lange termijn is investeren in kwaliteitsmessen daarom kosteneffectief, omdat je geen geld hoeft uit te geven aan regelmatig professioneel slijpen en niet vaak je gereedschap hoeft te vervangen.
Ontwerp
En last but not least onderscheiden kwaliteitsmessen zich door hun uitzonderlijk design dat elegantie brengt in de keuken en het plezier van koken verhoogt.
Welke messenmerken behoren tot de beste?
Bestsellers onder de Wüsthof messen
Een ander bekend Duits merk uit Solingen is Zwilling. Het bedrijf staat bekend om het gebruik van speciale mengsels van verschillende staalsoorten voor de productie van messen, wat zorgt voor zowel optimale gereedschapsterkte en dus scherpte, maar ook een hoge corrosiebestendigheid. Natuurlijk zorgen de comfortabele handgrepen voor een veilig en comfortabel gebruik.
Bestsellers onder de Zwilling messen
Miyabi is een Japans merk dat traditioneel Japans vakmanschap combineert met moderne technologie. Miyabi messen zijn gemaakt van damascus staal, waardoor ze niet alleen uitzonderlijk scherp en duurzaam zijn, maar er ook prachtig uitzien. Japanse messen zijn ideaal voor precisiesnijden.
Bestsellers onder de Miyabi messen
Waar op te slaan en waar niet
De waarheid is dat ons budget het niet altijd toelaat om in één keer een hele set kwaliteitsmessen te kopen. Dus als je moet beslissen op welke messen je geld kunt besparen, vertellen we je hoe je dat kunt doen.
Messen waarop je geld kunt besparen:
Randen en schillen: Ze worden meestal minder vaak gebruikt in de keuken, dus je hoeft niet te investeren in de duurste modellen.
Banketbakkersmessen: Bij het snijden van brood slijt het mes niet te veel, dus zelfs een gereedschap van gewone kwaliteit zal lang in zijn oorspronkelijke staat blijven en precies de service bieden die je ervan verwacht.
Messen waar je niet op kunt beknibbelen:
Een koksmes: is het belangrijkste gereedschap dat je het vaakst in handen neemt bij het bereiden van voedsel. Als je maar één kwaliteitsmes in je keuken zou moeten hebben, dan is dit het wel.
Sushimes (kiritsuke, yanagiba, enz.): Bij het bereiden van sushi is de scherpte van messen essentieel en je kunt niet zonder een perfect geslepen mes.