Wist je dat de juiste lengte van het mes, of preciezer gezegd het lemmet, absoluut cruciaal is voor efficiëntie en comfort bij het bereiden van voedsel? Want elk mes is geschikt voor iets anders. We geven je tips over hoe je je weg vindt in de verschillende meslengtes en hoe je het juiste mes kiest.
- Hoe ligt hij in de hand?
We hebben het overkoksmesomdat het kiezen van de juiste lengte cruciaal is in zijn geval. We hebben een eenvoudige richtlijn voor je: het ideale mes voor jou moet een lemmet hebben dat ongeveer even lang is als de afstand van je elleboog tot je pols (als je online bestelt, gebruik dan een meetlint). Vergeet niet dat de opgegeven lengte voor messen altijd de lengte van het lemmet is, niet van het hele mes. Het is dus goed mogelijk dat je twee koksmessen nodig hebt in huis - één voor haar en één voor hem. We weten nog veel meer over koksmessen, lezen. - Wat ga je knippen?
Als je het niet weet, grijp dan naar een middelgroteuniverseel mes. Het zal een veelzijdige helper zijn. Verder zouden een middelgroot koksmes, een kort groentemes en een lang broodmes de basisuitrusting van elke keuken moeten vormen. - Waar snijd je?
Het is een simpele rekensom - je hebt een goed mes nodig voor een langer mes.snijplank een ruimte, terwijl je met het kleinere en middelgrote mes overal kunt werken. - Ben je een liefhebber van sushi, vis of kaas?
Dan kun je niet zonder meerdere gespecialiseerde messen van verschillende lengtes. - Wat voor verzorging geef je hem?
Verschillende meslengtes kunnen verschillende vereisen.onderhoud en slijpen. Lange broodmessen met gekartelde lemmeten zijn bijvoorbeeld moeilijker te slijpen dan korte groentemessen. Kies een meslengte die je gemakkelijk scherp en schoon kunt houden. Lees meer overgoed onderhoud van messen meer.
Korte messen
De korte messen, met bladen tot 10 cm, zijn ontworpen voor precies en gedetailleerd werk. Dankzij hun kleine formaat en lichtheid bieden ze uitstekende controle bij het snijden, trimmen, schillen of decoreren. Typische voorbeelden van korte messen:
Schilmessen
Ze zijn ideaal voor het schillen of snijden van klein fruit en groenten. Het korte en scherpe lemmet biedt precisie en gemakkelijke hantering.
Strijkmessen
Ze hebben een dun, scherp lemmet, soms met unieke vormen of een kartelrand waarmee je precies kunt snijden. Ze zijn ook geschikt om te decoreren.
De beste schil- en snijmessen
Halflange messen
Messen van gemiddelde lengte, met lemmetlengtes tussen 10 en 20 cm, kunnen verschillende vormen aannemen, die elk hun unieke toepassing in de keuken vinden. Typische voorbeelden van medium messen:
Koken of santoku
Dit zijn veelzijdige gereedschappen die geschikt zijn voor een breed scala aan keukentaken, zoals het snijden van vlees, groenten, fruit, enz. Ze bieden een uitgebalanceerde combinatie van controle en kracht. Ze zijn veelzijdig genoeg om door zowel beginners als professionals gewaardeerd te worden en mogen daarom in geen enkele keuken ontbreken. Lees verder,
Messen voor kaas
Kaasmessen hebben een specifiek lemmet, dat vaak geperforeerd is om te voorkomen dat er kaasresten aan blijven plakken en om soepel snijden te garanderen. Messen met gekartelde lemmeten zijn ideaal voor hardere kazen zoals cheddar, terwijl rechte lemmeten beter zijn voor zachte kazen waarbij precisie belangrijk is.
Uitbeenmessen
Ze zijn ontworpen voor het verwijderen van graten uit vlees en vis. Deze taken vereisen precisie en controle, dus hebben ze een smal, flexibel en scherp blad waarmee ze gemakkelijk rond botten en pezen kunnen manoeuvreren. Lees meer,
De populairste halflange messen volgens klantbeoordelingen
Lange messen
Lange messen, met bladen langer dan 20 cm, bieden een breed snijoppervlak, dus ze zijn geschikt voor het snijden van grote stukken voedsel. Typische voorbeelden van lange messen:
Messen voor gebak
Ze zijn een essentieel stuk gereedschap dat in geen enkele keuken mag ontbreken. Ze hebben een lang, stevig lemmet met opvallende kartels die door taaie korsten van brood of andere gebakken producten kunnen snijden zonder de textuur te breken of anderszins te verstoren.
Fileermessen
Het zijn gespecialiseerde gereedschappen voor het nauwkeurig snijden van vis en ander vlees. Ze hebben een lang, dun en flexibel lemmet waarmee ze soepel langs graten en huid glijden.
Messen voor snoepgoed
Deze messen zijn ontworpen voor het gemakkelijk snijden en serveren van taarten of desserts. Ze hebben een lang, dun en vaak gekarteld lemmet dat schone en gelijkmatige sneden mogelijk maakt zonder de textuur van de taart te beschadigen.
Best verkochte lange messen
- Precisie, controle, geschikt voor gedetailleerd werk.
- Beperkt gebruik voor het verwerken van grotere grondstoffen.
- Veelzijdig, comfortabel te gebruiken voor de meeste taken.
- Niet ideaal voor extreem gedetailleerd werk.
- Efficiëntie bij het snijden van grote hoeveelheden voedsel.
- Moeilijker te hanteren voor delicaat werk.