Allereerst moet worden vermeld dat ondanks de naam Zijn keramische pannen eigenlijk niet volledig keramisch?. Ze zijn gemaakt van metaal (meestal roestvrij staal met een aluminium kern) en hebben alleen een keramisch antikleefoppervlak op basis van silica. Dit is een van de meest voorkomende verbindingen in de natuur en in ons dagelijks leven, het is bijvoorbeeld een bestanddeel van zand of aarde, sommige schimmels bevatten het en het is ook een integraal bestanddeel van glas of keramiek.
Keramische pannen zijn meestal iets zwaarder en hebben over het algemeen minder antiaanbaklaag als je eten helemaal zonder vet wilt bereiden. Ze zijn echter vrij van PFOA en PTFE. Ze zijn ook krasbestendiger en kunnen hogere temperaturen aan in vergelijking met traditionele antiaanbakoppervlakken. Toch is het belangrijk om bij het gebruik ervan het volgende in acht te nemenbepaalde regels volgen.
Laten we vergelijken
Keramische pannen vs. andere pannen met antiaanbaklaag
- Bepaal eerst wat u het vaakst gaat bereiden in de keramische pan en kies dan een vorm, diepte en groottedie het beste bij je past.
- Kies een pan met
.goede thermische geleidbaarheidDit zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling en voorkomt aanbakken. Dit zijn vaak pannen met een aluminium of koperen kern. - Vergeet nietcontroleer compatibiliteit met verschillende soorten kookplatenVooral als je op inductie kookt.
- Controleer of de pan ergonomisch en thermisch geïsoleerd is
handgreep. - Functionele functies zijn essentieel, maar vergeet nietontwerp - Koken is gewoon makkelijker met stijlvol keukengerei.
- Vergeet niet dat een keramische pan niet eeuwig meegaat en na een tijdje vervangen moet worden. Kies dus een
ideale "prestatie prijs" verhouding. - Zoek keramische pannen die inhoog aantal goede beoordelingen.
Keramische pannen van hoge kwaliteit
Keramische pannen gebruiken
Was de pan voor het eerste gebruik met warm water en een zachte spons met een mild afwasmiddel en droog hem daarna goed af. De fabrikanten raden aan om het oppervlak van de pan voorzichtig in te borstelen met een beetje olie.
Gebruik bij het bereiden van voedsel alleen keukengerei van zachte materialen zoals hout, siliconen of plastic om krassen op het keramische oppervlak te voorkomen. Vermijd metalen keukengerei volledig.
Keramische pannen worden het best gebruikt bij middelmatige temperaturen, maar zijn bestand tegen hoge temperaturen. Vermijd snelle temperatuurwisselingen, zet bijvoorbeeld nooit een hete pan in koud water.
Keramische pannen schoonmaken
Hoewel afwassen met de hand aanzienlijk voorzichtiger is, geven veel fabrikanten aan dat keramische pannen in de vaatwasser kunnen. Denk eraan dat de pan perfect droog moet zijn voordat je hem opbergt. Vermijd schuurmiddelen en harde sponzen die het oppervlak kunnen aantasten.
Bewaar keramische pannen zo dat er geen krassen op het oppervlak komen. Dus zet ze apart in keukenkastjes of hang ze op, als je ruimtegebrek hebt in de keuken, gebruik dan rekjes of zet de pannen in een waslijn.
Als je keramische pan zijn antiaanbakeigenschappen verliest, kun je er tijdelijk op koken met vet, maar het is een goed idee om op zoek te gaan naar een nieuwe.
Duitse pannenfabrikantWMF is gespecialiseerd in antiaanbakpannen van hoge kwaliteit, die vooral bekend staan om hun hoge duurzaamheid.
Een ander Duits merk, Fissler, biedt keramische pannen die traditioneel vakmanschap combineren met innovatieve technologieën.