Customer support:info@kulina.nl

Hoe weet ik wat de beste pan met antiaanbaklaag is?

nejlepsi neprilnava panev

Welke pannen zijn echt anti-aanbak en welke niet? Waar is dit type pan geschikt voor en wat is meer geschikt voor een traditionele roestvrijstalen, gietijzeren of stalen pan? Ontdek dit en nog veel meer in dit artikel.

Waarom verbrandt voedsel in de pan?

Laten we beginnen met een ruwe start en ons verdiepen in scheikunde. Het aanbraden van voedsel in een pan is eigenlijk een chemische reactie van eiwitten en ijzerverbindingen, en daarom zijn gietijzeren en stalen pannen lijm.

Een niet-hechtend oppervlak kan daarom zonder overdrijving worden omschreven als niet-reactief. Deze reactiviteit kan in conventionele pannen min of meer worden verminderd door het gebruik van olie, die de lege reactieplaatsen opvult en het eiwit niets heeft om mee te reageren.

Kwaliteit pannen met antiaanbaklaag

De beste anti-aanbakpannen volgens onze klantbeoordelingen

neprilnava nebo ocelova panev
Waar is een pan met antiaanbaklaag goed voor?

Dit is geen gemakkelijke vraag om te beantwoorden en misschien is er niet één goed antwoord, elk oppervlak heeft zijn voor- en tegenstanders. Elke pan heeft zijn eigen specifieke kenmerken en kookt anders. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen koken op een pan met antiaanbaklaag en een conventionele pan?

  • Maximale temperatuur
    Staal, roestvrij staal en gietijzer zijn bestand tegen zeer hoge temperaturen. Er ontstaat een mooie krokante korst op het vlees dankzij het Leidenfrost-effect, waarbij het vlees van de pan afglijdt en wordt opgeblazen door de stoom. Pannen met antiaanbaklaag kunnen dit niet, en daarom zul je nooit een spectaculaire krokante laag op het vlees krijgen.
  • Opwarmen
    De hoge temperatuur heeft deels te maken met verhitting. Terwijl olie en alle ingrediënten in een conventionele pan worden gedaan als deze heet is, kunnen pannen met antiaanbaklaag niet goed tegen verhitting. Het eten wordt bereid op een gemiddelde temperatuur en het duurt iets langer om gaar te worden.
  • Tuk
    Al die moeite om een antiaanbakoppervlak te maken, gaat eigenlijk over het vet. Met de opkomst van gezonde voeding willen veel mensen onnodig vet uit hun dieet schrappen en olievrije maaltijden bereiden. Dit is natuurlijk onmogelijk met een conventionele pan, zoals we hierboven hebben uitgelegd.
Pannen
Onze tip
Lees ook
->
velikost pánve
Hoe kies je de juiste maat pan?
Wist je dat het kiezen van het juiste formaat pan een groot verschil kan maken voor de kwaliteit en smaak van je eten? In deze gids leer je hoe je een formaat kiest dat past bij de culinaire behoeften van je huishouden.

panev titan
Ultramoderne titanium pannen
  • Uitstekende thermische eigenschappen
    De binnenlaag van het titanium kookgerei is gemaakt van aluminium, dat een zeer goede warmtegeleiding heeft en dus snel reageert op temperatuurveranderingen, een wenselijke eigenschap in de haute cuisine. De meeste pannen worden aangevuld met een handvat van hittebestendig plastic, zodat het eten in de oven kan worden afgewerkt. Controleer deze informatie altijd bij het specifieke product!
  • De ontembare doordouwer
    Ze hebben niet alleen titanium pannen goede thermische eigenschappen, maar ze zijn ook erg duurzaam. Tenzij je ze met een mes snijdt, zul je ze geen pijn doen. Ze raken niet beschadigd als je ze op de stoep laat vallen of door abrupte temperatuursveranderingen, die bijvoorbeeld een geperste aluminium pan zouden vervormen.
  • Weinig onderhoud
    Titan is ook een plezier om te onderhouden. Je hoeft je niet bezig te houden met speciale producten of procedures. Je kookt hem gewoon en stopt hem in de vaatwasser. Je doet het zelfs geen kwaad door het te schrobben of te weken. Titan verandert niet van kleur en behoudt zijn uiterlijk zonder enig onderhoud.

    De beste titanium pannen worden op onze markt geleverd door Duitse bedrijvenWOLLaZWILLING. Beide merken bieden compromisloze kwaliteit en tijdloos design. Welke pan je ook kiest uit hun portfolio, je zult volledig tevreden zijn.
Meer over titanium pannen

Populaire titanium pannen

panev hlinik
Aluminium pannen met antiaanbaklaag

Aluminium kookgerei is erg populair vanwege het hoge geleidingsvermogen. Er wordt echter vaak betwijfeld of aluminium kookgerei veilig is voor de gezondheid. Maak je geen zorgen, het is niet per se giftig, het kan hooguit ongewenste stoffen afgeven bij het koken van zuur voedsel, maar alleen in het geval van ongecoat aluminium. En dit kookgerei wordt bijna niet meer gebruikt.

Op kookgerei met een aluminium kern is een antiaanbaklaag gespoten, en dit is vaak waar de hond begraven ligt. Aluminium zelf heeft geweldige eigenschappen en is erg duurzaam, maar sommige afwerkingen zijn niet de gelukkigste en verminderen paradoxaal genoeg de kwaliteit van het totale product. Waar moet je op letten als je een aluminium pan met antiaanbaklaag koopt?

  • Productiemethode
    Als je de prijs van een aluminium pan verdacht laag vindt, kijk dan naar de productiemethode. Goedkope pannen worden meestal uit verschillende lagen geperst. Ze zijn dan wel goedkoper, maar ze reageren niet goed op temperatuurveranderingen en vervormen na verloop van tijd gemakkelijk. Gietpannen zijn van betere kwaliteit, die zijn steviger en gaan ook veel langer mee.
  • Kwaliteit
    De honderden keren herhaalde waarheid dat kwaliteit belangrijk is, geldt natuurlijk ook in dit geval. Laat je niet verleiden door een aanbieding voor een merkloze pan ergens in de supermarkt. Je krijgt misschien een goedkope aanbieding, maar het is zeker geen goed besteed geld. Goedkope producten zijn vaak van slechte kwaliteit en de coating is dun en slijt snel.
  • Onderhoud
    Het onderhoud van aluminium kookgerei is relatief eenvoudig. Het basisprincipe is het gebruik van zachte producten en zachte sponzen, vergeet draaddoeken en grof schoonmaakzand. Hetzelfde principe geldt bij het koken. Gebruik nooit metalen draaiplateaus en gereedschappen, maar koop klassieke houten, plastic of siliconen hulpjes en het oppervlak van de pan zal je lang van dienst zijn.

    Aluminium pannen met een antiaanbaklaag zijn heel gewoon, dus je kunt een breed assortiment van deze antiaanbakpannen vinden van toonaangevende merken zoals De Koper, Eva SoloofTefal. Je kunt kiezen uit klassieke koekenpannen, wokpannen, pannenkoekenpannen of sauteerpannen.
Meer over aluminium pannen met antiaanbaklaag

Uitstekende aluminium pannen

panve keramika
Zijn keramische pannen echt anti-aanbak?

De waarheid is dat ze dat niet zijn. Hun eigenschappen lijken waarschijnlijk het meest op die van emaille en ze zijn bijna porievrij. Toch heb je op zijn minst een kleine hoeveelheid olie nodig om te bakken. Als we keramiek echter zouden vergelijken met andere pannen met antiaanbaklaag, zou keramiek het laagst eindigen op de denkbeeldige lijst.

Keramische pannen hoe dan ook, ze hebben onmiskenbare voordelen. Dankzij de geleidende aluminium kern is de reactie op temperatuurveranderingen snel, zodat je het hele kookproces perfect onder controle hebt. Keramiek is duurzaam, gemakkelijk te onderhouden en krast niet zo gemakkelijk als teflon.

Meer over keramische pannen

Populaire keramische pannen


vypalena panev


Creëer een antiaanbaklaag op roestvrijstalen, stalen of gietijzeren pannen

Je kunt ook een natuurlijke antiaanbaklaag creëren op gewone roestvrijstalen, stalen of gietijzeren pannen door ze te branden (kruiden). Verhit de pan gewoon tot een hoge temperatuur en giet er een dun laagje spijsolie in. Houd het vuur minstens tien minuten hoog, de olie moet roken, giet dan af, veeg af met een droge doek en je bent klaar. Gietijzer, staal of roestvrij staal? Welke pan is het beste?


Kwaliteitsvolle gietijzeren, roestvrijstalen en stalen pannen


jakou vybrat panev
Welke pan moet ik kiezen?

Zoals we hierboven al zeiden, geeft elke kok de voorkeur aan verschillende paneigenschappen. Beslis op basis van uw eigen ervaring en gevoel. Hier zijn echter de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een pan.

  • Wat ik in de pan bereid
    Als je van plan bent om vlees of groenten te koken zonder vet, ga dan zeker op zoek naar titanium of aluminium met een antiaanbaklaag. Uit eigen ervaring raden we aan om één pan met antiaanbaklaag te kopen voor gezond, vetvrij koken en een klassieke pan voor biefstuk.
  • Prijs
    De initiële investering in een pan van goede kwaliteit lijkt misschien hoog, maar het is zeker beter om de eerste keer een kwaliteitsproduct te kopen dat veel langer meegaat dan producten van slechte kwaliteit. Als je goed zoekt, vind je zeker een redelijk compromis tussen prijs en kwaliteit.
  • Wat verwacht ik nog meer van de pan
    Je moet je afvragen in hoeverre ik de pan wil onderhouden. Wil ik hem afwassen in de vaatwasser of vind ik het niet erg om met de hand te schrobben? Vervolgens beslissen we aan de hand van de grootte van het gezin: kleinere gezinnen hebben genoeg aan een pan met een diameter tot 26 centimeter voor het bereiden van voedsel, grotere gezinnen kiezen voor een pan met een diameter rond de 30 centimeter.
Grote pannen
FAQ
De meest gestelde vraag
Is het veilig om pannen met antiaanbaklaag te gebruiken?
Ja, ze zijn veilig bij juist gebruik. Vermijd oververhitting boven 260 °C.
Welke gerechten zijn het gezondst?
Als je op zoek bent naar een pan waarbij je niet wilt denken aan gezondheidsrisico's door beschadiging van het oppervlak, kies dan gerust voor email, titanium, koolstof- of roestvrij staal of keramiek.
Wat is PFOA-vrij?
PFOA is de naam voor perfluoroctaanzuur (godzijdank voor die afkortingen). Het is in het verleden gebruikt in de afwerking van pannen met antiaanbaklaag en het is bewezen dat het negatieve effecten heeft op de menselijke gezondheid. PFOA-vrij is daarom een label voor producten die niets met dit zuur te maken hebben.
Wat voor anti-aanbakpan voor inductie?
Als je kookt op een inductieplaat, moet je bij het kiezen letten op het materiaal van het kookgerei. Zorg ervoor dat het model dat je kiest een ferromagnetische basis heeft om inductiekoken mogelijk te maken.
Hoe verleng je de levensduur van een antiaanbakpan?
Gebruik houten of siliconen keukengerei en was het met de hand.
Kan ik een pan met antiaanbaklaag gebruiken op een inductiekookplaat?
Ja, als het gemarkeerd is als compatibel met inductie.
Waarom ontstaan er krassen op een pan met antiaanbaklaag?
Door metalen keukengerei, onjuiste reiniging of opslag.
Is het mogelijk om op een pan met antiaanbaklaag te koken zonder vet?
Ja, het oppervlak is anti-aanbak en maakt koken zonder vet mogelijk.