Of je nu een beginnende kok bent of een ervaren chef, het kiezen van de de juiste pannen kan de kwaliteit en smaak van je eten aanzienlijk beïnvloeden. Er zijn talloze soorten koekenpannen op de markt in verschillende materialen en voor verschillende doeleinden, maar je moet ook de juiste maat pan kiezen. In deze gids leer je hoe je een maat kunt kiezen die past bij de culinaire behoeften van je huishouden.
Waarom is de grootte van de pan een belangrijke parameter?
De grootte van de pan heeft een directe invloed op de dimensionale warmteverdeling en dus op de kookefficiëntie.
Een te kleine pan die je te vol doet, verwarmt het eten ongelijkmatig en inefficiënt, om nog maar te zwijgen van het feit dat hanteren, draaien of roeren één grote puinhoop wordt.
Het juiste formaat zorgt ervoor dat je eten gelijkmatig gaar wordt en dat je je maaltijden comfortabel kunt bereiden.
De meest voorkomende panformaten
Je vindt pannen in alle maten op de markt en elke pan kan een ander doel dienen in de keuken:
- Kleine pannen (tot 20 cm) zijn ideaal voor het bereiden van roerei of gebakken eieren of andere kleinere taken. Ze zijn over het algemeen geschikt voor singles of koppels.
- Middelgroot bekken (20-28 cm) vertegenwoordigen een universele maat die in de meeste gevallen past. Ze zijn ideaal voor het bakken van vlees, groenten of het bereiden van kleinere porties pasta.
- Grote pannen (28 cm en groter) zijn onmisbaar voor het bereiden van maaltijden voor meerdere personen. Perfect voor grote porties vlees, hele vissen of voor het bakken van grote hoeveelheden groenten.
Beste 24cm pannen volgens beoordelingen van klanten
Heb je een grote of kleine pan nodig?
Bij het kiezen vande juiste panmaat overweeg het volgende:
- Aantal personen: voor hoeveel personen kook je normaal gesproken? Bent u alleen of met een partner, heeft u kinderen, of zit u meestal met een grote groep rond de tafel?
- Soorten voedsel: Denk aan de gerechten die je het vaakst maakt.
- Grootte van kachel en opslagruimte: Zorg ervoor dat de nieuwe pan comfortabel op uw fornuis past en dat u genoeg ruimte hebt om hem veilig op te bergen.
Welke vorm van de bodem en diepte van de pan moet ik kiezen?
Diverse gerechten
Pannen met een grote platte bodem zijn geschikt voor het bakken van meerdere stukken biefstuk, maar voor gerechten waarbij je vaak moet roeren of omgooien, zul je een wok met hoge randen en een ronde bodem op prijs stellen. Biefstuk wordt het best gebakken in een pan met een platte bodem, terwijl het groentemengsel het best wordt gebakken in een pan met een ronde bodem.
Tegelijkertijd is de vierkante pan niet geschikt voor gerechten die vaak geroerd moeten worden, maar je kunt hem handig gebruiken bij het bereiden van steaks.
Beste 26cm pannen volgens klantenreviews
Honza Hajný, chef-kok van kookschool Chefparade
Bij het koken is de grootte en vorm van de pan natuurlijk slechts een van de parameters waarmee rekening moet worden gehouden. Het is ook belangrijk om na te denken over het materiaal van de pan. Elk materiaal kan geschikt zijn voor een ander doel, zich ook anders gedragen en dus andere resultaten opleveren. Bij Kulina proberen we ervoor te zorgen dat u uitgebreide informatie hebt voordat u uw keuze maakt, daarom hebben we ook gidsen gemaakt met verschillende materialen.
Beste 28cm pannen volgens beoordelingen van klanten
Het deksel: een essentieel accessoire voor efficiënt koken
Een geweldig hulpmiddel om efficiënter te koken zijn deksels voor pannen. Ze versnellen niet alleen het kookproces door de warmte en stoom in de pan vast te houden, maar zorgen er ook voor dat het voedsel gelijkmatig gaar wordt. Bovendien vermijd je met een deksel onnodig olieverspatten en bespaar je energie. Of je nu stoofpotjes, roerbakgerechten of sauzen bereidt, met een deksel heb je meer controle over het resultaat. Bij het kiezen van een deksel moet je rekening houden met de grootte van het deksel, die moet passen bij de grootte van je pan.