Customer support:info@kulina.nl

Pannen met deksel: tips om te kiezen


Wist je dat pannen met een deksel energie besparen doordat ze het koken tot 30% versnellen? Dit komt door de warmteaccumulatie onder het deksel. Maar het is ook waar dat koken met een deksel niet voor alle gerechten geschikt is. Daarom hebben we wat belangrijke informatie over zowel de pannen met deksel als het koken erin.


Productvergelijking
Glazen pan deksel
sklenena poklice
  • Glazen deksels kun je het hele kookproces in de gaten houden zonder dat je ze hoeft op te tillen. Bovendien zijn ze duurzaam, geschikt voor gebruik in de oven en vaatwasmachinebestendig.
  • Glas is van nature breekbaar en daarom gevoelig voor breuk. Glazen deksels zijn meestal zwaarder.
Roestvrijstalen pandeksel
nerezova poklice
  • Roestvrijstalen deksels zijn zeer goed bestand tegen krassen, corrosie en hoge temperaturen. Ze zijn vaatwasmachinebestendig, ovenbestendig en meestal lichter dan glazen exemplaren.
  • Ze zijn ondoorzichtig, dus als je je eten wilt controleren, moet je het deksel optillen, wat het kookproces kan verstoren.
Siliconen pannendeksel
silikonova poklice
  • De siliconen deksels zijn licht en flexibel, waardoor ze gemakkelijk op te bergen zijn. Ze zijn ook bestand tegen hoge temperaturen en geschikt voor gebruik in de oven, zelfs in de magnetron.
  • Net als roestvrij staal is siliconen ondoorzichtig. Wanneer ze in de vaatwasser worden gewassen, kunnen siliconen deksels geurtjes van het wassen absorberen.
panev s poklickou

Pannen met deksel: soorten en gebruik

litinove panve s poklici

Gietijzeren pannen met deksel

Ze zijn geweldig voor langdurig gebruik en een gelijkmatige warmteverdeling. Ze zijn ook geschikt om in de oven te bakken. Maar ze zijn zwaar en vereisen speciale zorg.

Zie

Nerezová pánev s poklicí

Roestvrijstalen pannen met deksels

Ze zijn krasbestendig en geschikt voor een breed scala aan kooktoepassingen. Ze kunnen echter meer vet nodig hebben om te voorkomen dat voedsel bruin wordt.

Zie

neprilnave panve s poklici

Pannen met antiaanbaklaag en deksel

Daarom kunnen ze bijna zonder vet worden bereid en zijn ze gemakkelijk schoon te maken. Ze zijn echter gevoelig voor krassen en hun oppervlak kan beschadigd raken bij hoge temperaturen.

Zie

ocelova panev s poklici

Stalen pannen met deksels

Ze zijn duurzaam, veelzijdig en hun oppervlak is van nature antiaanbakbaar als ze op de juiste manier worden gehanteerd. Ze zijn zwaar, kunnen gemakkelijk oververhit raken en vereisen speciale zorg.

Zie

Vareni v panvi s poklici
Wat kookt er onder het deksel?
De diepe koekenpan met deksel is een veelzijdig keukenhulpmiddel dat in geen enkele keuken mag ontbreken. Hij biedt een breed scala aan gebruiksmogelijkheden:


Smoren en langzaam garen

Het deksel helpt warmte en vocht vast te houden in de pan, waardoor hij ideaal is voor het smoren van vlees, groenten of het bereiden van sauzen. Het maakt ook langzaam koken mogelijk, waarbij smaken beter kunnen combineren.


Stomen

Pannen met deksel zijn onverslaanbaar voor succesvol stomen. Voeg gewoon een beetje water toe aan de bodem van de pan, plaats het stoommandje met de ingrediënten, dek af met het deksel en wacht tot je gerecht gaar is. Een wok met deksel is ook geschikt voor dit doel.


Rijstbereiding

Het deksel is een uitstekende hulp bij de bereiding van rijst en rijstgerechten zoals risotto's, pilafs, enz. Het houdt namelijk zowel de temperatuur als de vochtigheid constant, wat absoluut cruciaal is om de juiste consistentie te bereiken.


Bakken in de oven

Je zult de diepe pannen met deksels ook waarderen bij het bereiden van gerechten die beginnen te koken op het fornuis en eindigen in de oven. Gietijzeren pannen met deksels zijn ideaal voor dit doel, maar andere materialen zijn ook geschikt.


Warmte vasthouden

Laten we ook de basisfunctie van het deksel niet vergeten, namelijk dat als je het eten afdekt na het koken, het veel langzamer zal afkoelen.
Pannenrekken


Kwaliteit pannendeksels

Onze tip
Lees ook
->
jakou velikost panve
Hoe kies je de juiste maat pan?
Weet je niet zeker welke maat pan je moet gebruiken? We geven je advies over hoe je dat kunt bepalen.
nejlepší pánve s poklicí
Kwaliteit pannen met deksels
Pannen met dekselWOLL staan bekend om hun ongeëvenaarde antiaanbakeigenschappen. Ze zijn gemaakt van titanium, dat zeer duurzaam is, en daarom gaat dit kookgerei heel lang mee. Een andere Duitse fabrikant van pannen met deksels is .Fisslerdie gespecialiseerd is in roestvrijstalen kookgerei dat ontworpen is om hitte gelijkmatig te geleiden en duurzaam te zijn. Franse gietijzeren pannen met deksels gaan ook lang mee .Staubdie ongeëvenaard zijn in langzaam garen en smoren.
FAQ
De meest gestelde vraag
Wat is de beste pan met deksel?
Omdat complexere gerechten zoals sauzen meestal in een pan met deksel worden bereid, is een diepe pan met deksel of een wok met deksel ideaal.
Van welk materiaal moet het deksel gemaakt zijn?
Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen. Glas is geweldig om het kookproces doorheen te kijken, maar het is zwaar en breekbaar. Roestvrij staal en siliconen kunnen tegen een stootje, maar je kunt er niet doorheen kijken.
Zijn pannen met deksels geschikt voor inductiekookplaten?
Ja, veel pannen met deksels zijn geschikt voor inductiekookplaten. Let er bij het kopen op dat er op de pan staat "geschikt voor inductie" of dat hij een ferromagnetische bodem heeft.
Kunnen pannen met deksel in de oven worden gebruikt?
Veel pannen met deksel zijn geschikt voor gebruik in de oven, vooral gietijzeren en roestvrijstalen pannen. Zorg er wel voor dat de pan zelf, het handvat en het deksel bestand zijn tegen hoge temperaturen voordat je ze voor het eerst gebruikt.
Kunnen siliconen deksels in de vaatwasser?
Ja, technisch gezien zijn siliconen deksels vaatwasmachinebestendig omdat ze duurzaam zijn. Siliconen kunnen echter geurtjes uit de vaatwasser absorberen.