Customer support:info@kulina.nl

Recept voor de beste pannenkoeken TEST

Wil je de pannenkoeken van onze chefs van Chefparade helemaal onder de knie krijgen? Geen wonder! Ze zijn namelijk een universele troef in handen – een heerlijk ontbijt en een snel dessert, perfect wanneer je gasten plotseling zin hebben in iets zoets (of onverwachts bezoek met honger). Of je ze nu vult met fruit, chocolade, verse kaas of gewoon met wat je in de koelkast vindt, met dit recept kan het niet misgaan.

Ingrediënten
  • 125 g bloem
  • 2 eieren
  • 300 ml melk
  • een kwart theelepel zout
  • boter om in te bakken

crepes
Procedure
  1. Meng in een kom de bloem, het zout en eventueel de suiker. Klop in een andere kom de eieren met de melk.
  2. Voeg geleidelijk de vloeibare ingrediënten toe aan de bloem en klop met een garde, tot een glad beslag zonder klontjes. Het ideale beslag zou ongeveer dezelfde consistentie moeten hebben als dikke room.
  3. Dek het deeg af en laat het minimaal 15-30 minuten in de koelkast rusten, maar een hele nacht of langer kan ook, het blijft tot 24 uur goed.
  4. Verhit de pan op hoog vuur. Zodra je je hand ongeveer 5 cm boven de pan houdt en je de warmte voelt, is het tijd voor de eerste pannenkoek.
  5. Voeg een theelepel boter toe aan de pan en zet het vuur lager.
  6. Roer het deeg lichtjes door en giet het met een opscheplepel in de pan. Kantel de pan onmiddellijk van links naar rechts, zodat het deeg zich gelijkmatig over de hele bodem verdeelt. Als het beslag dun genoeg is, vloeit het gemakkelijk uit.
  7. Zodra de bovenkant van de pannenkoek droog is en de belletjes die zich hebben gevormd, zijn opengebarsten, is het juiste moment om hem om te draaien. Met een lichte pan kun je dit gemakkelijk doen door hem op te gooien, maar als je bakt in een zware gietijzeren of stalen pan, kun je de pannenkoek beter van onderaf optillen en omdraaien met een spatel.
  8. Laat de pannenkoek aan de andere kant goudbruin worden en haal hem uit de pan. Als er aangekoekte restjes beslag in de pan zijn achtergebleven, veeg je deze weg met een keukenpapiertje, voeg een beetje boter toe en herhaal je de hele procedure totdat al het beslag is verwerkt.
  9. Bestrijk de warme pannenkoeken onmiddellijk met vulling of stapel ze op een bord en houd ze warm – ofwel in een licht voorverwarmde oven (60-70 °C) of op een warmhoudplaat. Want als ze warm zijn, is de vulling gemakkelijker uit te smeren en smaken ze natuurlijk ook lekkerder.
  10. Je kunt de afgewerkte pannenkoeken oprollen, in driehoeken vouwen of er bijvoorbeeld een pannenkoekentaart van maken.


De beste pannenkoekenpannen volgens klantbeoordelingen

recept na palacinky
Tips & trucs
Hoe maak je heerlijke pannenkoeken
  • Als je zeker weet dat je de pannenkoeken met een zoete vulling gaat vullen, kun je een eetlepel suiker toevoegen. Houd er wel rekening mee dat zo'n beslag weliswaar sneller bruin wordt, maar tegelijkertijd ook sneller aanbrandt.
  • Als u van plan bent pannenkoeken met een hartige vulling te maken, kunt u ze bereiden met gezouten boter. U kunt ook een snufje zout of kruiden aan het beslag toevoegen.
  • Pannenkoeken kunnen ook worden bereid met reuzel of olie, of in anti-aanbakpannen geheel zonder vet. Maar vergeet niet dat boter die echte "french crepes"-smaak geeft.
  • Gebruik geklaarde boter, deze verbrandt namelijk niet zoals gewone boter.
  • Men zegt dat de eerste pannenkoek nooit lukt: hij verbrandt of scheurt tijdens het omdraaien. Dit wordt vaak veroorzaakt doordat de pan niet voldoende heet is. Dit kan worden voorkomen door bij de eerste pannenkoek iets meer vet te gebruiken. Maar dan wordt de pannenkoek te vet, dus dat is niet ideaal. Maak je dus geen zorgen over de eerste pannenkoek, maar als de tweede ook scheurt en niet lukt om hem om te draaien, dan is er waarschijnlijk een probleem met de consistentie van het beslag. Probeer dit op te lossen door een ei toe te voegen.
  • Als je van extra dunne pannenkoeken houdt, voeg dan wat meer melk aan het beslag toe dan in het recept staat aangegeven.
  • Als je meer pannenkoeken hebt gebakken dan je op kunt, leg ze dan op een bord, laat ze afkoelen, dek ze af en bewaar ze in de koelkast. Daar zijn ze tot 3 dagen houdbaar. Je kunt de gebakken pannenkoeken ook invriezen.


Alles wat handig is voor het bereiden van pannenkoeken

Video-instructies
Hoe maak je pannenkoeken?
Word een meester in het bereiden van pannenkoeken waar iedereen van zal houden.

Onze tip
Lees ook
->
jak vybrat panev
Hoe kies je de juiste pan (niet alleen voor pannenkoeken)?
De juiste pan kiezen is essentieel voor perfecte pannenkoeken – wij vertellen je hoe je dat doet!
FAQ
Veelgestelde vragen
Waarom scheuren mijn pannenkoeken of blijven ze aan de pan plakken?
Als de pannenkoeken scheuren, kan het deeg te dun zijn. Probeer dan wat bloem toe te voegen. Als ze aan de pan blijven plakken, kan het probleem zijn dat de pan niet heet genoeg is of dat er te weinig vet is gebruikt. Gebruik een goede anti-aanbakpan en vet deze voor elke pannenkoek licht in met boter of olie in.
Wat is het beste recept voor pannenkoeken zonder melk?
Melk kan gemakkelijk worden vervangen door plantaardige alternatieven, zoals havermelk, amandelmelk of sojamelk. Of je kunt alleen water gebruiken. De pannenkoeken worden dan lichter, maar blijven lekker. Meng gewoon 200 g bloem, 2 eieren, 300 ml water, een snufje zout en een eetlepel olie.
Hoe draai je pannenkoeken correct om, zodat ze niet uit elkaar vallen?
Wacht na het gieten van het beslag in de pan tot de randen los beginnen te laten en het oppervlak niet meer vloeibaar is. Gebruik vervolgens een brede spatel en draai de pannenkoek snel en soepel om. Als je het aandurft, kun je het ook met een zwier proberen – een snelle, maar zachte polsbeweging is voldoende!
Hoe lang moet je het pannenkoekenbeslag laten rusten voordat je het bakt?
Idealiter minstens 15–30 minuten. Door het rusten kan de bloem het vocht opnemen en krijgt het beslag een betere consistentie. Als u haast heeft, kunt u meteen beginnen met bakken, maar als u de tijd heeft, laat het beslag dan gerust een uur of zelfs een nacht in de koelkast rusten – het resultaat zijn zachtere pannenkoeken.
Hoe maak je luchtige pannenkoeken?
De sleutel tot luchtige pannenkoeken is het toevoegen van een rijsmiddel, zoals bakpoeder of zuiveringszout. Een andere truc is om het beslag even te laten rusten (minstens 15 minuten) en het beslag tijdens het bakken zo min mogelijk te roeren – hoe minder je roert, hoe luchtiger ze worden.