Wij brengen je een uitgebreide gids over Japanse messen - gereedschappen die precisie, scherpte, vakmanschap en een onberispelijk ontwerp combineren. We geven je advies over hoe je je weg vindt in deze messen, hoe je de juiste kiest en hoe je ze moet verzorgen zodat ze hun kwaliteit zo lang mogelijk behouden.
Soorten Japanse messen
De Gyuto is een veelzijdig koksmes dat lijkt op een Europees koksmes, maar is lichter en scherper, waardoor je fijner en preciezer kunt snijden.
Dankzij het dunne lemmet met een lichte kromming is hij ideaal voor zeer fijne en precieze sneden. Het is vooral geschikt voor het snijden van vlees, vis en minder taaie groenten, maar kan ook delicatere klusjes aan, zoals fileren of kruiden fijnhakken.
Gyuto messen
Santoku, wat zich laat vertalen als "drie deugden" of "drie vaardigheden", is een veelzijdig gereedschap, ideaal voor de beginnende kok of voor diegenen die in de keuken genoeg hebben aan één groot mes.
Het heeft een breed, bijna plat lemmet met een rechte of licht gebogen rand, waardoor het snijden, hakken en snijden van verschillende soorten grondstoffen mogelijk is (behalve misschien botten - waarvoor de Europese veel geschikter is).koksmes).
Een ander voordeel van het santoku-mes is de uitzonderlijke breedte van het lemmet, dat kan worden gebruikt om gehakte ingrediënten te dragen.
Santoku messen
Nakiri is een mes dat speciaal is ontwikkeld voor het snijden van groenten. Dankzij het rechthoekige lemmet met een rechte onderkant, zorgt het ervoor dat het hele lemmet de snijplank raakt bij het snijden, waardoor onvolledige sneden worden voorkomen.
Het stevige lemmet maakt het ook gemakkelijk om gesneden groenten over te brengen in een pan of kom. Het hogere gewicht van de nakirimessen maakt het makkelijker om harde groenten te snijden.
Nakiri messen
De Yanagiba is een symbool van de Japanse culinaire traditie, omdat het een mes is dat speciaal is ontworpen voor het bereiden van sushi en sashimi, of om vis in dunne plakjes te snijden zonder de textuur van het vlees te verstoren.
Dankzij het lange, smalle blad met enkelvoudige snijkant kun je er in één beweging soepel mee snijden.
Kiritsuke is een mes met een lang, smal lemmet en een karakteristieke afgeschuinde punt die lijkt op een dolk. Deze vorm is ideaal voor fijn en precies snijden en voor complexere kooktechnieken.
De Kiritsuke wordt beschouwd als een mes voor meer ervaren koks, omdat de bediening een zekere mate van vaardigheid vereist. Het kan echter worden gebruikt voor het snijden van vis en vlees en voor het bereiden van groenten, waardoor het een zeer veelzijdig gereedschap in de keuken is.
Kiritsuke messen
Japanse messen
Er worden verschillende soorten staal gebruikt om de lemmeten van Japanse messen te maken:
- De beste hiervan is damaststaal. Het is een mix van laag- en hoogkoolstofstaal dat extreem sterk is, dus het kan lang scherp blijven, tegelijkertijd is het bestand tegen corrosie en heeft het een uitzonderlijk ontwerp.
- De valt ook op door zijn scherpte en kracht.koolstofstaalHet is echter gevoeliger voor corrosie, dus regelmatig onderhoud moet worden overwogen.
- Het belangrijkste voordeel van Japanse messen van roestvrij staal is hun betaalbaarheid en ook het feit dat ze niet roesten. Het roestvrijstalen lemmet is echter niet zo sterk, dus het wordt sneller bot en moet vaker worden geslepen.
Japanse mesheften
Een typisch Japans mes heeft een houten handvat. Tegenwoordig zijn er echter ook messen met metalen of composiet handvatten verkrijgbaar. Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen:
- Hout is stijlvol en voelt prettig aan, maar kan in de loop der jaren tekenen van slijtage vertonen en heeft ook verzorging nodig om uitdroging te voorkomen.
- Metaal ziet er smaakvol en professioneel uit, maar kan glad zijn, vooral als het nat of vies wordt.
- Samengesteld is praktisch, gaat lang mee, maar brengt meestal niet zoveel elegantie in de keuken.
Hoe vaak een Japans mes slijpen
De frequentie van het slijpen hangt af van hoe vaak je de messen gebruikt:- Als je er dagelijks mee werkt, slijp ze dan eens in de 1-2 weken.
- Als je ze maar een paar keer per week of nog minder gebruikt, is één keer per maand slijpen voldoende.
- Bij professioneel gebruik is het aan te raden om minstens om de dag te slijpen.
- Vergeet niet dat het minstens een keer per jaar nodig is om je messen professioneel te laten slijpen.
Japanse messen schoonmaken
Vermijd wassen in de vaatwasser. Heet water en oplosmiddelen in tabletten kunnen de structuur van het lemmet en het handvat geleidelijk aantasten, waardoor voortijdige slijtage kan ontstaan. Was het mes daarom na gebruik met een zachte spons en een mild afwasmiddel en droog het mes daarna goed af.met een zachte doek.
Waar bewaar ik Japanse messen?
Bewaar messen in blokken, rekken, op rails of in
De beste Japanse messen volgens klantbeoordelingen
Japanse messen merken
Een van de meest gewilde fabrikanten van Japanse messen is .MIYABI. Een merk dat traditie combineert met moderne technieken en erin slaagt messen van de hoogste kwaliteit te produceren. Het volgt het vakmanschap van de stad Seki, die beroemd is om de productie van samoeraizwaarden. Het gebruikt damascus- en koolstofstaal van de hoogste kwaliteit voor zijn messen. Bovendien ondergaat elk mes een nauwgezet proces van met de hand smeden en slijpen dat wel 100 stappen omvat en meestal enkele weken in beslag neemt. MIYABI messen zijn niet alleen gereedschappen voor precieze en efficiënte voedselbereiding, maar ook kunstwerken die de Japanse cultuur en traditie weerspiegelen.
Andere populaire fabrikanten zijn Dellinger,Gesmeed