Keukenkwasten
Bakkwasten - geef je gebak de gewenste toets
Wat is een bakkwast?
Een banketbakkerskwast is een keukengerei dat wordt gebruikt om vloeistoffen zoals eigeel, gesmolten boter, glazuur en marinades te verspreiden en voedsel in te vetten. Banketbakkerskwasten hebben een houten of plastic handvat en hun haren zijn van natuurlijk of siliconen materiaal (siliconen kwasten zijn waarschijnlijk het populairst).
Op Kulina bieden we een ruime keuze aan eersteklas banketbakkersborstels van vele bekende fabrikanten, waaronder de Buyerzwilling en WMF.
Waar kun je een bakkwast voor gebruiken?
Bakkwasten worden gebruikt om losgeklopt ei op taarten, pasteien of ander gebak te strijken, de randen van ravioli of dumplings af te sluiten, .... Het kan ook worden gebruikt om een cake te besprenkelen met een zoet glazuur of eenvoudige siroop (voor glazuur gebruik je beter een glazuurspatel).
Je kunt het ook gebruiken om kalkoen of ander gebraad in te smeren of om gegrild vlees in te smeren met bbq-saus. Voor ander gereedschap dat je nodig hebt om te barbecueën, zie onze collectie bbq-gereedschap.
Een bakkwastje kan ook in water worden gedoopt en gebruikt worden om suikerkristallen van de zijkant van een steelpan te borstelen bij het maken van zelfgemaakte karamel of snoep.
Wat zijn de soorten gebakborstels?
Er zijn veel verschillende soorten banketbakkersborstels verkrijgbaar op Kulina:
- Penselen van natuurlijk haar: met natuurlijk varkenshaar is de kans groter dat er een gelijkmatige laag gesmolten boter of glazuur wordt aangebracht zonder strepen. Ze zijn eenvoudig te onderhouden en hittebestendig. Houten banketbakkerskwasten met natuurlijk varkenshaar kunnen niet in de vaatwasser.
- Siliconenborstels: siliconenborstels voor banketbakkerswerk zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden en zijn minder duur dan borstels van natuurlijk haar. Ze zijn duurzamer en vaatwasmachinebestendig, eenvoudig schoon te maken en houden geen aroma's of geurtjes vast.
- Borstels met lange steel: Deze borstels hebben langere handvatten waardoor je makkelijker bij de binnenkant van de oven kunt en ze perfect zijn om marinades, sauzen of glazuur over vlees en gebak in de oven te sprenkelen.