Messenslijpers
Messenslijpers - een must in elke keuken
Heb ik een messenslijper nodig?
Messenslijpers zijn een absolute must als je investeert in hoogwaardige keukenmessen en als je verwacht dat ze superieur presteren. Zelfs het beste mes zal niet effectief zijn als je het niet regelmatig slijpt en het regelmatig slijpen van je messen is een van de basisregels voor het onderhoud ervan. Je kunt je messen natuurlijk naar een specialist brengen, maar als je veel kookt en je koksmes, Santoku mes of broodmes elke dag gebruikt, moet je je messen zelfs elke twee weken slijpen, waardoor de aanschaf van je eigen messenslijper een redelijke keuze is.
Wat zijn de verschillende soorten messenslijpers?
Er zijn verschillende soorten messenslijpers en je vindt ze op Kulina (bekijk hier onze best verkochte messenslijpers voordat je een keuze maakt). De keuze hangt af van het type mes dat je hebt, de afschuining van het mes (de vorm van het lemmet) en de manier waarop je het slijpproces wilt aanpakken (handmatig of elektrisch). De belangrijkste soorten messenslijpers zijn:
- wetstenen (veel professionals geloven dat slijpstenen de beste manier zijn om je messen te slijpen, omdat je je messen onder elke hoek kunt slijpen),
- elektrische slijpers,
- handmatige slijpers,
- aanzetstaal voor het honen van een lemmet, klein slijpen. Ze zijn gemaakt van staal, keramiek of hebben een diamantcoating.
- kartelslijpers speciaal voor messen met gekartelde lemmeten
Hoe slijp je een mes met een wetsteen?
Veel mensen geloven dat het slijpen van je messen met een wetsteen resulteert in een scherpere snede dan andere methodes. Als je besluit een slijpsteen te kopen, is het cruciaal om eerst de instructies van de fabrikant te lezen, maar het algemene proces is als volgt:
- dompel de wetsteen onder in water en laat hem weken
- kantel het mes in de juiste hoek aan de grove kant
- ga met het mes in een vloeiende beweging op en neer over de steen en zorg ervoor dat je het hele lemmet en beide kanten bedekt (als het mes dubbel afgeschuind is)
- draai de steen naar de andere kant en herhaal het proces
- was en droog je mes als je klaar bent
Hoe slijp je een mes met een hoonstaaf?
Als je een stalen staaf wilt gebruiken, volg dan de volgende regels, maar controleer altijd eerst de instructies van de fabrikant:
- houd het handvat van het mes in je dominante hand en de staaf in de andere, beide rechtop wijzend
- plaats de hiel van het lemmet tegen het staal op ongeveer 2 cm van de bovenkant van het staal, zodat er een V-vorm ontstaat (ongeveer onder een hoek van 15 - 20 graden)
- trek het mes 5 tot 10 keer over het staal naar de punt van het lemmet (zorg ervoor dat alleen de rand het staal raakt - niet de zijkant en beweeg het mes, niet het staal)
- raak de staaf met gemiddelde druk aan en probeer de juiste hoek te behouden
- herhaal hetzelfde met de andere kant van het lemmet (als het mes dubbel afgeschuind is)