Santoku messen
Santoku messen - een van de meest universele messen in je keuken
Wat is een Santoku mes?
Het Santoku-mes is een zeer veelzijdig, middelgroot mes dat voor talloze culinaire taken kan worden gebruikt. Het mes komt oorspronkelijk uit Japan en heeft een breed lemmet zonder punt, maar met een stompe rug die naar beneden buigt om het voorste lemmet met rechte randen te ontmoeten. Hij is 12 tot 20 cm lang, heeft geen bolster, heeft een uitgebalanceerd gewicht en is licht om vast te houden.
Wat is het verschil tussen een Santoku-mes en een koksmes?
Thuiskoks en professionele chef-koks gebruiken zowel santoku- als koksmessen voor verschillende snijtaken. Wat zijn de verschillen tussen deze twee soorten messen? Santoku-messen hebben een korter lemmet dan koksmessen en hun lemmet is meestal enkelvoudig afgeschuind in tegenstelling tot koksmessen met dubbele afschuining. Omdat het geen punt heeft, kun je in één keer naar beneden snijden, terwijl je bij een koksmes het lemmet naar voren moet bewegen. Kies een koksmes als je de voorkeur geeft aan de 'schommelende' snijmethode en ga voor Santoku om sneller en efficiënter te snijden.
Waar wordt het Santoku-mes voor gebruikt?
santoku' kan worden vertaald als 'drie deugden' of 'drie toepassingen', namelijk hakken, in blokjes snijden en fijnhakken. Hiermee kun je heel dunne plakjes eten snijden, waardoor je gerechten er mooi en esthetisch uitzien. Je kunt een Santoku-mes gebruiken voor:
- vlees snijden
- ham of kaas snijden
- snijden, hakken of in blokjes snijden van fruit, groenten en noten
- kruiden hakken
- fijne plakjes maken
Op Kulina vind je Santoku-messen van betrouwbare merken die bestand zijn tegen slijtage. Controleer de messen door Dellinger of Forged of Zwilling of lees eerst onze ultieme gids over het kopen van een mes. Je kunt hier ook onze best verkopende Santoku-messen bekijken.
Hoe slijp je een Santoku mes?
Als je je Santoku-mes dagelijks gebruikt, moet je het vrij vaak slijpen - minstens om de twee weken. De beste methode om je Santoku mes te slijpen is met een wetsteen. Slijp je mes als een gewoon mes - met een hoek van 20 graden ten opzichte van de slijpsteen, en als het een granton snede heeft, ga dan voor 15 graden. Je kunt je mes ook naar een specialist brengen.
Hoe zorg je goed voor je Santoku-mes?
Santoku messen zijn een behoorlijke investering, dus als je wilt dat je Santoku mes lang meegaat, zorg er dan voor dat je deze eenvoudige regels volgt voor het schoonmaken en opbergen van je messen:
- messen zijn vaak vaatwasmachinebestendig, maar we raden aan om je mes met de hand schoon te maken omdat vaatwasmiddelen het oppervlak van een stalen lemmet kunnen beschadigen
- als een mes een houten handvat heeft, mag het niet in de vaatwasser
- om te voorkomen dat houten handvatten uitdrogen, ze regelmatig oliën met lijnzaadolie of bijenwas
- berg je mes apart op zodat de messen niet bot worden. Gebruik een messenblok of een messenkoker
- slijp je mes regelmatig