Snijplanken
Een snijplank – een van de onmisbare keukenbenodigdheden
Waarvoor dient een snijplank?
Een snijplank is een van de basiskeukengereedschappen die worden gebruikt als een veilig oppervlak voor het snijden of hakken van voedsel. Het bord wordt ook gebruikt om gesneden voedsel van de kookplaat naar een pan of kom te brengen, en soms om snacks op tafel te serveren. (lees hierour complete winkelgids als u wilt zien welke 10 keukenbenodigdheden het waard zijn om in te investeren).
Welke materialen worden gebruikt voor snijplanken?
Hout en kunststof zijn de meestgebruikte materialen voor snijplanken. Soms komt u ook snijplanken van glas tegen die makkelijk schoon te maken zijn maar niet veilig voor de snijvlakken van uw messen.
Een te schurend oppervlak kan het snijvlak van een mes gemakkelijk dof maken vanwege de fragiele structuur. Zachte, hygiënische en niet-schurende eigenschappen zijn vereist voor een goed snijplankmateriaal, maar het mag niet erg delicaat of breekbaar zijn.
- Hout
Houten snijplanken hebben enkele grote voordelen ten opzichte van kunststof snijplanken. Ze zijn zelfherstellend, waardoor ze duurzame keukenaccessoires zijn. Daarnaast zijn hout en hardhout in het bijzonder (zoals esdoorn of acacia) fijnkorrelig en de capillaire werking van die korrels trekt vloeistof naar beneden, waardoor de bacteriën worden vastgehouden - die worden gedood als het bord droogt na het schoonmaken. Vanwege de antiseptische eigenschappen van het materiaal, wordt hout ook gebruikt voor het maken van kaasplankjes.
- Bamboe
Bamboe - hoewel technisch gezien een grassoort, deelt veel eigenschappen met hout, waaronder dat het sterk, duurzaam en antimicrobieel is. Bamboe snijplanken hebben natuurlijke antimicrobiële eigenschappen die bacteriën doden, zelfs de bacteriën die het oppervlak binnendringen, dus als u van het uiterlijk van een bamboe snijplank houdt, kunt u ze veilig uitproberen.
- Kunststof
In tegenstelling tot hout, kunnen kunststof snijplanken met meer schurende reinigingsmiddelen of in de vaatwasser worden gewassen zonder de plank te beschadigen of middelen achter te laten en vervolgens voedsel te besmetten.
De meeste snijplanken van hoogwaardig polyetheen met een hoge dichtheid zijn ook veilig voor uw messen, hoewel een snijplank van kunststof niet mag worden gebruikt met een gekarteld mes, omdat dit de levensduur van het product aanzienlijk kan verkorten.
Waar moet u op letten bij het kiezen van een snijplank voor uw keuken?
Denk er bij het kiezen van snijplanken voor uw keuken aan dat u meer dan één snijplank nodig hebt. Idealiter zou u een aparte snijplank voor vlees, vis, brood en groenten moeten hebben. Houd bij het kiezen van het product rekening met het volgende:
- is de snijplank veilig voor uw messen
- heeft hij antibacteriële eigenschappen
- mag hij in de vaatwasser
- hoelang gaat hij mee
- kunt u beide zijden van de snijplank gebruiken
- heeft het een standaard / kunt u het ophangen
- heeft het speciale voordelen die nuttig zouden kunnen zijn (opstaande randen, randen met handvatten voor een stevige grip, afvoergroef)
- is hij inklapbaar
Continenta, Joseph Joseph, Koziol, Brabantia, and Blomus zijn slechts enkele van de merken die we bij Kulina hebben. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en stijlen en u zult ze zeker kunnen matchen met de stijl van uw keuken.
Bij kulina hebben we ook kaas- en tapasplankjes.