Uitbeenmessen
Pairing Knife - je beste gereedschap voor fruit en groenten
Wat is een schilmesje?
Een schilmesje is een klein, veelzijdig mesje met een scherp lemmet en een spitse punt. Het is een must-have in elke keuken en heeft veel toepassingsmogelijkheden. Het schilmesje dankt zijn naam aan wat het doet - de buitenste lagen van fruit of groenten afsnijden/wegschillen.
Waar kan ik een schilmesje voor gebruiken?
Paringmessen zijn zeer veelzijdige groentemessen die van pas kunnen komen bij een aantal culinaire taken, zoals:
- fruit en groenten schillen, aardbeien pellen
- tomaten pellen en snijden (tomatenmessen)
- uitboren: zaden of ander harder, vleziger, ongewenst materiaal uit vruchten verwijderen. Hoewel er specifieke instrumenten zijn voor het uitboren, is het eenvoudig om ons schilmes te gebruiken om dit uit te voeren.
- voor het bakken een schuine streep of andere patronen in het oppervlak van het brood- en gebakdeeg snijden om te voorkomen dat het deeg barst
- hakken en in blokjes snijden: het snijden van kleinere onderdelen zoals sjalotten of knoflook gaat makkelijker met een klein schilmesje.
- trimmen: De behendigheid van een schilmesje is ideaal voor klusjes als het trimmen van bladeren en stelen van wortels of selderij en het verwijderen van vet, extra botjes of pezen van kip of schaaldieren
- garnalen ontpitten
Voor een betere bereiding van fruit en groenten kun je ook onze groenterasp, mandoline snijmachine en dunschiller bekijken.
Hoe kies ik het beste schilmesje?
Als je een schilmesje voor je keuken wilt kopen, moet je opletten:
- comfortabele meslengte: Als je een kleinere hand hebt, zul je een kleiner lemmet verkiezen om het goed te kunnen hanteren. De meeste schilmesjes zijn tussen de 8 cm en 16 cm lang.
- goede scherpte van het lemmet: Het is cruciaal om de scherpte en het onderhoudsgemak van het lemmet in overweging te nemen bij het kiezen van de beste schilmesjes. Je moet het mes ook regelmatig slijpen.
- comfortabele grip: Een schilmesje wordt gebruikt voor precieze culinaire taken, zorg er daarom voor dat het goed in je hand ligt voor de beste controle.
Op Kulina bieden we de beste schilmesjes, groentemesjes en tomatenmesjes van gerenommeerde fabrikanten zoals Eva Solo, Victorinox en Wüsthof, in verschillende maten en materialen.
Hoe verzorg je je schilmesje?
Keukenmessen zijn een behoorlijke investering, dus als je wilt dat je schilmesje lang meegaat, zorg er dan voor dat je deze eenvoudige regels volgt voor het schoonmaken en opbergen van je messen:
- messen zijn vaak vaatwasmachinebestendig, maar we raden aan om je mes met de hand schoon te maken omdat vaatwasmiddelen het oppervlak van een stalen lemmet kunnen beschadigen
- als een mes een houten handvat heeft, mag het niet in de vaatwasser
- om te voorkomen dat houten handvatten uitdrogen, ze regelmatig oliën met lijnzaadolie of bijenwas
- berg je mes apart op zodat de messen niet bot worden. Gebruik een messenblok of een messenkoker
- slijp je mes regelmatig