Pannen - In welke pannen kun je het beste bakken?
Pannen zijn onmisbaar in elke keuken. De meest voorkomende soorten pannen zijn aluminium pannen, roestvrijstalen pannen, koperen pannen of gietijzeren pannen. Elk materiaal heeft zijn eigen eigenschappen en voordelen, die u hieronder kunt lezen of in onze volledige pannengids hier.
Wat zijn de beste pannen en voor welk type gerecht zijn ze geschikt?
- Roestvrijstalen koekenpannen: geschikt voor bijna alle soorten gerechten die u wilt bakken, braden of dichtschroeien. Ze zijn vrijwel onverwoestbaar en het materiaal biedt een uitstekende warmteverdeling.
- Aluminium pannen zijn het meest geschikt voor het bakken van individuele porties vlees, steaks, hamburgers of spiegeleieren. Aluminium pannen zijn licht van gewicht en geleiden warmte zeer goed, maar houd er rekening mee dat ze de warmte niet erg goed vasthouden. De temperatuur zal dus schommelen wanneer u voedsel aan een hete pan toevoegt.
- Gietijzeren pannen zijn het beste voor steaks, maar ook voor het bakken en braden van diverse gerechten. Toch moet u er rekening mee houden dat u ze beter niet kunt gebruiken voor ingrediënten zoals tomaten en andere zure ingrediënten, delicate vis, eieren of kleverige desserts.
- Koperen pannen warmen snel op en koelen snel af, zien er prachtig uit en zijn een geweldige aanwinst voor elke keuken. Ze zijn ideaal voor het bereiden van gerechten die constante warmte en nauwkeurige temperatuurregeling vereisen (zoals vis, sauzen of zoetigheden zoals karamel), maar mogen niet worden gebruikt met zure ingrediënten zoals citroensap, wijn of tomaten.
De aankoop van de juiste pan hangt af van wat voor soort gerechten u gewoonlijk bakt, welk type fornuis u gebruikt en voor hoeveel personen u doorgaans kookt. U kunt ook onze selectie woks en grillpannen bekijken.
Zijn pannen met anti-aanbaklaag geschikt om mee te bakken en waarom zijn professionele koks er geen fan van?
Pannen met anti-aanbaklaag zijn erg handig en gemakkelijk te gebruiken en worden door velen graag gebruikt voor diverse culinaire taken, waaronder bakken, braden en stoven. U dient echter te weten dat ze over het algemeen kwetsbaar zijn en dat de anti-aanbaklaag snel beschadigd kan raken door verkeerd keukengerei of agressieve, schurende schoonmaakmiddelen. Daarom worden ze niet gebruikt door professionele koks in professionele keukens of restaurants, waar de pannen constant in gebruik zijn.
Pannen met een anti-aanbaklaag van goede kwaliteit zijn desondanks uitstekende hulpmiddelen voor thuisgebruik. De combinatie van roestvrij staal en anti-aanbaklaag is ideaal voor alle soorten thuiskoks, inclusief beginners. Gebruik uw pannen met anti-aanbaklaag vooral voor eiergerechten, groenten, gevogelte en delicate vis.
Hoe vaak moet u pannen met anti-aanbaklaag vervangen?
Volgens algemene richtlijnen zou u ze ongeveer om de vijf jaar moeten vervangen. Controleer uw pannen regelmatig en stop onmiddellijk met het gebruik ervan als u merkt dat ze vervormd, bekrast of verkleurd zijn.
Welke pannen zijn het beste?
Bij Kulina vindt u een ruim assortiment betrouwbare pannen van topkwaliteit van bekende merken zoals Zwilling, Fissler, Woll en WMF. De keuze hangt af van welk materiaal uw voorkeur heeft en hoeveel u in uw pan wilt investeren. Kies Tefal als u op zoek bent naar een betaalbare anti-aanbakpan, of ga voor de Buyer als u zich een premium pan van een legendarische Franse fabrikant kunt veroorloven.
Hoe onderhoudt u uw pannen?
Elk materiaal heeft zijn eigen specifieke kenmerken en vereist daarom een individuele aanpak qua onderhoud:
- gebruik op anti-aanbakpannen alleen keukengerei van siliconen,
- was uw pannen altijd met de hand; gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen,
- droog uw pannen direct na het afwassen af,
- vermijd grote temperatuurschommelingen (houd een hete pan nooit onder koud water);
- Probeer zure voedingsmiddelen en aerosolsprays om mee te koken te vermijden.
- Smeer de pan na het afdrogen in met een dun laagje olie.
- Bewaar pannen op de juiste manier.