Wist je dat het juiste groentemes je veel tijd bespaart in de keuken? Want het juiste mes zorgt ervoor dat je soepel en snel kunt snijden en dat je niet gefrustreerd raakt door vastzittende plakjes of onregelmatige sneden. En dat geldt zowel voor het fijnsnijden van tomaten als voor het snijden van harde wortelgroenten. We geven je tips voor het snijden en in blokjes snijden in groentemessen (en er zijn er veel) om een overzicht te krijgen en de juiste voor jou te kiezen.
- Welke bladvorm moet ik kiezen?
Als je op zoek bent naar een gereedschap voor knippen en bijsnijden, kies dan .klein mes met scherpe punt. Als je eerder snijdt, dan heb je een middellange nodig.mes met recht lemmetDit garandeert perfect contact met de snijmat tijdens het snijden en minimaliseert zo het aantal onvolledige sneden. - Staal, roestvrij staal of andere materialen?
Sommige groenten en fruit, vooral zure zoals tomaten of citrusvruchten, kunnen zuren bevatten die bijdragen aan corrosie en het sneller dof worden van gereedschap. Daarom verdienen ze vanuit dit oogpunt de voorkeur.messenroestvrij. Als je de voorkeur geeft aan stalen messen, vergeet dan niet om ze consequent te onderhouden. - Hoe zit het met het handvat?
Het moet vooral ergonomisch zijn, d.w.z. het moet goed in de hand liggen en idealiter ook antislip zijn. Qua materiaal heeft elk zijn voor- en nadelen - hout is esthetisch maar kan na verloop van tijd tekenen van slijtage vertonen, roestvrij staal is strak, duurzaam maar koud en kan wegglijden, en handgrepen van composiet of kunststof zijn betaalbaar maar niet erg stijlvol.
Granton rand zal van pas komen...
Wist je dat groentemessen een speciale afwerking kunnen hebben die een grantonrand wordt genoemd? Dit zijn kleine depressies op het lemmet die luchtzakken creëren die voorkomen dat stukjes groente aan het lemmet blijven plakken terwijl je snijdt. Hoewel dit een detail is, kan het je werk enorm versnellen en de efficiëntie verbeteren omdat je minder vaak hoeft te stoppen met snijden om de vastzittende plakjes te verwijderen.
Kwaliteit groentemessen
Welke soorten groentemessen zijn er?
Schilmes
Het is een kleiner mes dat vaak een gebogen, 7-10 cm lang lemmet heeft, waardoor het makkelijker is om de schil te verwijderen zonder onnodig afval. Het is vooral geschikt voor aardappelen, courgettes of appels.
Kantenmes
Het is een mes met een dun en kort lemmet (tussen 7 en 12 cm), dat ideaal is voor het nauwkeurig hanteren van kleiner fruit en groenten. Het is ideaal voor gedetailleerd en decoratief werk.
Mes voor tomaten
Het is speciaal aangepast om de taaie schil van tomaten te doorboren zonder het zachte vruchtvlees te beschadigen. Het blad is meestal 10 tot 15 cm lang en dun met kartels.
Nakiri
Het is een traditioneel Japans groentemes dat uitblinkt in extreme scherpte, waardoor je precies en zuiver kunt snijden. De onderrand van het lemmet is bijna of helemaal recht, waardoor er geen onvolledige sneden lijken te zijn. Het lange (16-18 cm) en brede lemmet maakt het gemakkelijk om de gesneden ingrediënten naar de pan of kom te dragen. Nakirimessen zijn geschikt voor het snel en efficiënt verwerken van grote hoeveelheden groenten en, dankzij hun hogere gewicht, voor het snijden van hardere soorten groenten. Een veelzijdiger keukenhulp voldoet ook aan hetzelfde doel, santoku meswaarmee je ook vis of gevogelte kunt snijden. Lees
Koksmes
Omdat het koksmes een multifunctioneel hulpje is dat de meeste keukentaken aankan, is het ook geschikt voor het snijden van groenten, vooral grote en harde, zoals pompoenen, meloenen, enz. De koksmessen kunnen klein (15 cm) of groot (tot 30 cm) zijn met een licht gebogen onderkant die soepele zwaaibewegingen mogelijk maakt bij het snijden. De punt van het lemmet kan worden gebruikt voor fijner werk met een beetje handigheid, maar is niet geschikt voor gedetailleerd werk vanwege de algehele robuustheid. Ontdek,
Julienne
Hoewel het niet echt een mes is, draait dit gereedschap 100% om groenten. Julienne is een dunschiller met een speciaal lemmet waarmee je fijne en tegelijkertijd gelijkmatige reepjes kunt maken. Het lemmet van de julienne dunschiller kan glad of gekarteld zijn, afhankelijk van de gewenste uiteindelijke vorm van de grondstof. Het wordt vaak gebruikt om decoraties te maken. Dezelfde aandacht verdient de mandolineswaarmee je vormen kunt toveren die elk gerecht zullen versieren.
De populairste Japanse messen volgens de beoordelingen van onze klanten
Jakub Černý raadt aan:
Al met al kun je alle bovenstaande gereedschappen van tijd tot tijd zeker gebruiken in je keuken, maar als je een te groot arsenaal wilt vermijden, heb je genoeg aan één klein (schil- of schilmesje) en één groot (nakiri/santoku of koksmes) mes.
Vergelijking van materialen
Waar het groentemes van gemaakt is
Groentemessen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen, elk met hun eigen voor- en nadelen:
- Roestvrij staal - het is corrosiebestendig, onderhoudsarm en gaat lang mee, maar het is een zachter materiaal en moet vaker geslepen worden.
- Koolstofstaal - het is erg scherp en gemakkelijk te slijpen, maar het is vatbaarder voor roest en vlekken, dus het vereist wat meer zorg.
- Keramiek - is licht van gewicht, zeer scherp en zeer goed bestand tegen corrosie, maar tegelijkertijd breekbaar en daardoor gevoeliger voor schade. Bovendien is het moeilijk te slijpen in huiselijke omstandigheden.
- Damaststaal - is beroemd om zijn aantrekkelijke ontwerp en hoge hardheid, wat nauw samenhangt met zijn beroemde scherpte. Aan de andere kant is het een duurder materiaal dat gevoelig is voor corrosie en daarom enige zorg vereist.
Net als de messen kunnen de handvatten van groentemessen gemaakt zijn van verschillende materialen, die hun voor- en nadelen hebben:
- HoutDe - is erg esthetisch, voelt prettig aan en ligt meestal goed in de hand, maar tegelijkertijd moet er rekening mee worden gehouden dat het enige zorg vereist en na verloop van tijd tekenen van slijtage kan vertonen.
- Metaal - meestal roestvrij staal of titanium, zeer duurzame en visueel tijdloze materialen die gemakkelijk te onderhouden zijn. Ze kunnen echter koud en zwaar zijn en, als ze geen textuur hebben of nat of vettig worden, glad.
- Samengesteld - (zoals Micarta) is gemaakt van lagen canvas, papier, glasvezel en hars, waardoor het een zeer duurzaam en sterk materiaal is dat ook prettig aanvoelt. Het fabricageproces is echter bewerkelijk en daarom is het materiaal relatief duur.
- Kunststof - is goed bestand tegen vocht, vereist geen zwaar onderhoud en kost je geen geld. Het ziet er echter niet erg stijlvol uit.
Populaire groenteschillers
Het onderhoud van groentemessen is niet veeleisend, maar het is absoluut cruciaal om ze lang en scherp te houden:
- Wassen met de hand: Was de messen altijd met de hand af met warm water en een mild afwasmiddel. Was ze niet in de vaatwasser, want die kan het lemmet en het handvat beschadigen, en vermijd schurende producten en harde sponzen.
- Droogt onmiddellijk: Droog het mes na het wassen onmiddellijk af met een zachte doek. Dit voorkomt corrosie.
- Regelmatig malen: Slijp de messen regelmatig. Bij dagelijks gebruik ongeveer 1x per maand, bij minder frequent gebruik eens per 3-6 maanden. Gebruik altijd voor het slijpenwetstenen of slijpmachinesdie geschikt zijn voor het specifieke type en materiaal van het mes. Laat je messen één keer per jaar professioneel slijpen.
- Juiste opslag:
Messen opslaan in speciale blokkeertMessen mogen nooit los in een keukenlade liggen. Bewaar messen nooit los in een keukenlade. - De snijplank gebruiken: Gebruik voor het snijden alleen hout of kunststof snijplanken. Andere materialen kunnen het mes beschadigen of bot maken.
De populairste wetstenen en slijpers volgens onze klanten
Top fabrikanten van groentemessen
Als je op zoek bent naar een perfect functioneel en tegelijkertijd zeer goed ontworpen stuk, wat vooral geldt voor Nakiri messen, vertrouw dan op die van .Dellinger
Andere fabrikanten die al lange tijd populair zijn onder amateur- en professionele koks zijn onder andere Victorinox,