Vergieten, zeven en trechters
Vergieten, zeven en trechters - een must-have in je keuken
Vergieten, zeven en trechters zijn onmisbare keukenaccessoires (bekijk hier onze shoppinggids over 10 keuken musthaves). Je hebt ze nodig voor verschillende keukentaken, dus zorg ervoor dat je de juiste accessoires kiest die aan je behoeften voldoen.
Wat is het verschil tussen een vergiet en een zeef?
Zowel vergieten als zeven hebben gaten die worden gebruikt om vocht uit voedsel af te voeren na het koken of wassen. Het belangrijkste verschil is dat een vergiet meestal een groter, komvormig gebruiksvoorwerp is met grotere gaten in de wanden en in de bodem en vaak pootjes heeft waarmee je het in de gootsteen kunt zetten, terwijl een zeef een komvormig apparaat is, maar met een fijne maas, vaak uitgerust met een lange handgreep aan de ene kant en een kleine aan de andere kant, zodat je het boven een pan kunt hangen of vasthouden. De kleine mazen van een zeef kunnen worden gebruikt om beter te filteren en om groenten te pureren. Toch kunnen beide worden gebruikt voor het uitlekken van pasta!
Trechters daarentegen worden gebruikt om vloeistoffen of fijnkorrelige stoffen in containers met kleine openingen te leiden. Het doel van het gebruik van de trechter is om morsen te minimaliseren tijdens het overbrengen van de vloeistof in de container. Je kunt een trechter gebruiken voor zelfgemaakte sappen (zoals frambozensap), tincturen en likeuren. Een trechter met brede opening kan worden gebruikt om zelfgemaakte jam in potten te doen.
Hoe maak ik de zeef schoon?
Het schoonmaken van je zeef kan moeilijk lijken, vooral als de stalen mazen vrij fijn zijn. Het zal gemakkelijker zijn als je wat warm water en een paar druppels afwasmiddel mengt en je zeef ongeveer 15 minuten in een kom in de keuken laat weken. Spoel het vervolgens af om zeepwater te verwijderen. Vermijd echter het gebruik van chloor of bleekmiddel of extreem heet water, omdat dit roestvrij staal kan beschadigen en het kan laten roesten. Probeer bovendien je zeef direct na gebruik af te wassen om het schoonmaken te vergemakkelijken.
Waar moet je op letten als je een vergiet of zeef koopt?
Als je een vergiet of zeef voor je keuken koopt, let dan op het volgende:
Materiaal:
Bamboe, plastic en roestvrij staal zijn slechts enkele van de materialen die gebruikt worden om vergieten, zeven of trechters te maken. Zorg ervoor dat het materiaal dat je kiest voedselveilig, zeer duurzaam en roestbestendig is. Vergeet niet dat goedkoop plastic van slechte kwaliteit bij gebruik op hoge temperaturen schadelijke stoffen kan afgeven. Daarom bieden we op Kulina alleen gecertificeerde, BPA-vrije, voedselveilige materialen aan.
Grootte:
Bedenk hoeveel eten je normaal kookt. Als je veel pasta kookt omdat je een groot gezin hebt of als je meestal grote hoeveelheden groenten kookt voor je avondeten, heb je misschien een groter vergiet nodig.
Als je van pasta houdt, kun je ook onze pastapotten bekijken die zijn uitgerust met bijpassende vergieten waarin je een grote hoeveelheid pasta kunt bewaren en laten uitlekken. En als je om je gezondheid geeft, ben je misschien ook geïnteresseerd in ons aanbod van stoompannen en stoominzetten waarmee je groenten kunt stomen - zo behoud je meer voedingsstoffen dan wanneer je groenten in water kookt.
Gaas/gaten:
Elk vergiet of zeef heeft gaten van verschillende grootte. Het type met de fijnere mazen kan worden gebruikt voor gemengde fruit/groenten en heeft een hoge filtratiefunctie. Vergieten hebben grotere gaten, dus je kunt ze niet gebruiken om bijvoorbeeld boekweitgrutten af te spoelen. Denk aan het voedsel dat je gewoonlijk bereidt en kies het accessoire dat het beste aan je behoeften voldoet.
Op Kulina vind je een ruime keuze aan topklasse vergieten, zeven, vergietlepels, trechters en schuimspanen - allemaal van gerenommeerde fabrikanten zoals Koziol, WMF, en Joseph Joseph. Bekijk ons!