Wafelijzers
Wafelijzers - een eenvoudige manier om perfecte wafels te maken
Wat is een wafelijzer en waar wordt het voor gebruikt?
Een wafelijzer is een apparaat dat in de keuken wordt gebruikt om wafels te bereiden. Het bestaat meestal uit twee metalen platen met een patroonoppervlak die worden verhit en tegen elkaar worden gedrukt om het wafelbeslag te bakken.
Wafelijzers zijn er in allerlei maten, stijlen en ontwerpen. Sommige versies hebben verwisselbare platen waarmee gebruikers wafels met verschillende vormen of patronen kunnen maken. Om het bakken van wafels eenvoudiger en veiliger te maken, hebben sommige wafelijzers extra functies zoals temperatuurregeling of automatische uitschakeling.
We hebben een prachtige collectie wafelijzers beschikbaar in onze online winkel, waar je het item van je keuze kunt kopen van bekende fabrikanten zoals WMF.
Je kunt ook kijken naar Kulina's collectie broodroosters of tosti-ijzers - andere fantastische keukenapparaten.
Hoe gebruik ik een wafelijzer?
Het mechanisme van een wafelijzer is vergelijkbaar met dat van een tosti-ijzer. Om een wafelijzer te gebruiken, verwarmt de gebruiker het apparaat eerst voor en brengt hij een anti-aanbakspray of olie aan op de kookoppervlakken.
Wafelbeslag wordt dan toegevoegd aan de onderste plaat, die vervolgens wordt bedekt met de bovenste plaat, die op het beslag drukt om het in de vorm van een wafel te garen. De kooktijd en temperatuur kunnen variëren afhankelijk van het recept en de wafelijzer die gebruikt wordt.
Wat is het verschil tussen een Belgisch wafelijzer en een gewoon wafelijzer?
Het grootste verschil tussen een Belgisch wafelijzer en een gewoon wafelijzer is de grootte, dikte en textuur van de wafels die ze produceren.
Belgische wafels hebben vaak grotere zakken en zijn dikker dan gewone wafels. Ze worden gemaakt met een beslag op basis van gist, dat voor het bakken rijst, waardoor ze een luchtige binnenkant en knapperige buitenkant krijgen. Belgische wafels worden meestal geserveerd met slagroom, fruit of siroop en voelen licht en luchtig aan.
Gewone wafels daarentegen zijn meestal kleiner, dunner en hebben ondiepere zakken dan Belgische wafels. Ze hebben een dichtere textuur omdat ze gemaakt zijn met een beslag dat vaak bakpoeder of baking soda bevat.
Als je wafels klaar zijn, beleg ze dan met je favoriete zoete wafeltoppings.