Wokken
Wokken – wat is een wok en hoe ziet deze eruit?
Een wok is een diepe koekenpan met ronde bodem die vaak wordt gebruikt in de Chinese keuken. Door zijn vorm is het een perfecte pan om te roerbakken (een techniek waarbij vlees of groenten snel op hoog vuur worden gebakken terwijl er stevig wordt geroerd). De wok heeft de vorm van een kom met dunne wanden. De ronde bodem concentreert de warmte waardoor voedsel snel kan worden gegaard met relatief weinig olie.
Een wok heeft een lange steel waardoor u de pan gemakkelijk kunt verplaatsen terwijl u tegelijkertijd de ingrediënten schudt. Wokken hebben soms ook een klein handvat aan de andere kant, waardoor de pan gemakkelijk van het fornuis naar het aanrechtblad of naar de tafel kan worden verplaatst.
Waar wordt een wok voor gebruikt? Wat kunt u in een wok bereiden?
Als u zich afvraagt of u een wok nodig heeft en of deze alleen geschikt is voor gerechten in Chinese stijl, willen we u verzekeren dat het unieke ontwerp van een traditionele wok hem ook geschikt maakt voor verschillende culinaire taken zoals:
- roerbakken
- frituren (indien gevuld met olie)
- het stomen van groenten of zeevruchten (met een speciaal inzetstuk)
- het koken van voedsel (rijst, enz.) of het koken van soep (indien gevuld met water)
Is een wok beter dan een gewone koekenpan?
Het gebruik van een wok is beter als u de ingrediënten wilt roerbakken. Het stelt u in staat om het voedsel constant in beweging te houden en verkort de bereidingstijd waardoor smaken worden geconcentreerd. De magie achter het bereiden van voedsel in een wok is de hoge temperatuur, dus zorg er altijd voor dat u de wok voorverwarmt op middelhoog vuur voordat u begint. Een wok biedt een kortere baktijd, er past meer in en u bereidt gerechten met weinig olie, maar het gebruik vereist wat meer vaardigheden dan een gewone platte koekenpan.
p>Kan een wok op een elektrisch fornuis zoals inductie gebruikt worden?
Als u een wok op een elektrisch fornuis wilt gebruiken, kies dan een wok met een platte bodem (geen ronde bodem waarvoor een wokring nodig is). Houd er altijd rekening mee dat een wok met platte bodem krassen kan maken op het glazen oppervlak van een fornuis, dus wees voorzichtig.
Bij Kulina bieden we verschillende soorten wokken aan. De meeste hebben een antiaanbaklaag en sommige zijn zelfs gehard met titanium (zie wokken gemaakt door Woll brand). Sommige zijn ook geschikt voor inductie en als u op zoek bent naar een kwalitatieve gietijzeren wok, kies dan voor een wok van het merk de Buyer. U kunt ook de best verkochte wokken hier bekijken of lees onze complete gids voor het kopen van een koekenpan .